≫ 

Tri devojke i 3 mladića zaplivali za Časni krst u Zemunu: Iz hladnog Dunava ga je izvadila lepa Anja

Anja je student Kriminalističko-policijskog univerziteta

  • 7
Plivanje za Časni krst u Zemunu, Bogojavljenje

Foto: Gradska opština Zemun

U organizaciji Gradske opštine Zemun, Srpske pravoslavne crkvene opštine Zemun i SVEBOR Saveza Beograda, na Bogojavljenje, po 24 put u Zemunu organizovana je trka u plivanju za Nosioca Bogojavljenskog Krsta 2021. Ovoga puta, simbolično, tri devojke i tri mladića plivali su za Časni Krst koji je u hladni Dunav spustio dugogodišnji starešina plivača Slaviša Ivanović.

Tradicionalno plivanje je održano bez prisustva publike i uz poštovanje svih mera zaštite u cilju sprečavanja širenja epidemije virusa KOVID 19 i mera koje je doneo Krizni štab.

- Plivanje smo organizovali skromno, ali dostojanstveno, onako kako ovaj crkveno-narodni praznik nalaže. Iskreno verujem da će Zemun u narednoj godini opet biti centar svetkovanja Bogojavljenja u Srbiji i regionu. Čestitam hrabrim devojkama i momcima na podvigu vere. Posebno smo ponosni na to što u Zemunu devojke plivaju na Bogojavljanje i pobeđuju. Momci koji su plivali odavno već imaju status veterana ove manifestacije. Oni su odabrani među mnogima koji su želeli da plivaju i zato su svi danas pobednici - rekao predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, uz tradicionalni pozdrav ''Bog se javi''.

Pobednik je Anja Vukajlović iz Pančeva, student Kriminalističko-policijskog univerziteta, odlikovana je prigodnom statuom Bogojavljenskog plivača, viteškim plaštom i medaljom SVEBOR Saveza Beograd sa titulom Nosilac Bogojavljenskog krsta 2021.

Učesnike ovogodišnjeg plivanja starešina SVEBOR Saveza i zamenik predsednika OO Bogojavljenja Cvjetko Stevanović darovao je ikonama.

Organizacioni odbor ''Bogojavljenje 2021 – Zemun'' Bogojavljenskim krstom darovao je Kriminalističko-policijski univerzitet, Dom zdravlja Zemun, Policijsku stanicu Zemun i Specijalnu antiterorističku jedinicu.

U okviru tradicionalnog svetkovanja ovog velikog hrišćanskog praznika predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević sa saradnicima prisustvovao je liturgiji i osvećenju Bogojavljenske vode u Hramu svetog oca Nikolaja.

Zemunski istoriografi beleže da se Bogojavljenska litija održavala u 18. veku, pa sve do početka Drugog svetskog rata. Posle rata, Litija je održana 1945. i 1946. godine. Do obnavljanja ove tradicije dolazi 1998. godine, otkada se na Bogojavljenje organizuje vađenje Časnog krsta iz Dunava.

Video: Plivanje za Časni krst uz epidemiološke mere: Tužnije Bogojavljanje samo u ratu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    19. januar 2021 | 14:53

    Sramota. Samo šestoro i bez prisustva publike. Šta uradi politika.Tužno i sablasno.OPROSTI BOŽE.

  • Micika

    19. januar 2021 | 13:39

    A,što se oni ovako slikali? Po meni suvišno...

  • Laki

    19. januar 2021 | 13:58

    A ja ne mogu da napravim svadbu sa dragim ljudima,ali ovo može ipak je to SRBSKI?🎪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA