≫ 

Javio nam se roditelj nakon snimka iz vrtića: "Ja bih se zakleo u tu vaspitačicu koja udara dete"

U vrtić je upućena inspekcija

  • 82
Maltretiranje dece u vrtiću Pritnskrin: Twitter, Pixabay

Posle snimka koji se pojavio u javnosti, a na kom je navodno prikazan "način rada" vaspitača u jednom privatnom voždovačkom vrtiću, ta ustanova danas ne radi, a gradska prosvetna inspekcija obavlja vanrednu kontrolu i proverava šta se zaista tamo desilo.

Kako je ranije danas rekao gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak, ukoliko se utvrdi da su snimci autentični posledice će snositi i ustanova i vaspitačica iz vrtića, jer "takav odnos prema deci je neprimeren i nedozvoljen, u bilo kom vrtiću, privatnom ili državnom".

Niko od roditelja ne bi želeo da se sa njegovim detetom neko tako ophodi. Snimak je mutan pa roditelji nagađaju koje je dete u pitanju, mnogi od njih su u šoku i ne znaju šta da misle.

Van sebe smo svi

- Navodno je vrtić izašao sa nekim saopštenjem koje je dete u pitanju, ali ne znam, van sebe smo svi. Znamo koja je i jedna i druga vaspitačica, to jest na snimku su njih tri. Jedna koja na početku izvlači decu iz onog ormara, druga koja udara dete što je na podu i treća koja snima - rekao nam je otac deteta u čijoj je grupi nastao snimak.

On kaže da nije u pitanju njegovo dete, ali da ipak ne može sa sigurnošću da tvrdi, jer je snimak mutan. Neki roditelji su, kaže, navodno izvršili pritisak na upravu, pa su iz vrtića navodno rekli koje je dete u pitanju. Da nije snimka, kaže on, ko zna da li bismo i saznali šta se tamo radi.

- Nije mi lakše od saznanja da nije moje dete u svakom slučaju, ali eto... Ja bih se zakleo u tu vaspitačicu, divna je i prema našem detetu, upravo ta koja udara to dete, moje dete je voli, ali... ne znam više šta da mislim - kaže ovaj roditelj i dodaje da dete ipak ne ide voljno u vrtić, kao verovatno ni mnogo druge dece.

Na snimcima se vidi kako vaspitačica drži dete na podu i grubo ga s obe ruke diže u vazduh, na silu mu gura cuclu u usta, kako vaspitačica izvlači decu iz ormara u kom su zatvorena, pritom grubo spuštajući na pod, viče na njih dok ona jecaju.

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu i Prosvetna inspekcija Grada Beograda do sada nisu dobili nijednu predstavku roditelja niti zaposlenih u vezi sa načinom rada u ovom vrtiću, naveo je danas Slavko Gak.

Telegrafu se inače danas satima ne javlja niko iz vrtića jer su nadležni navodno na sastanku. U vrtiću je danas bila i Hitna pomoć jer je navodno direktorki pozlilo.

Za danas u 18 sati je zakazan sastanak roditelja sa upravom vrtića, prenose mediji.

Zaštitnik građana kontroliše rad nadležnih gradskih službi

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, posle saznanja iz medija da su deca u jednom privatnom beogradskom vrtiću bila izložena nasilju od strane vaspitačica, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda.

Zaštitnik građana od ovog sekretarijata traži da mu u roku od 15 dana dostavi izveštaj o preduzetim aktivnostima u ovom slučaju, kao i zapisnik o izvršenom nadzoru nad radom privatne Predškolske ustanove „Zamak“ na Voždovcu.

Imajući u vidu da se radi o predškolskoj ustanovi čiji osnivač nije Grad Beograd već samo izdvaja sredstva za naknadu dela troškova boravka dece u ovim ustanovama, Zaštitnik građana traži od Sekretarijata da deo izveštaja sadrži informacije na koji način vrši nadzor nad radom ovih predškolskih ustanova.

Video: Dete nije htelo da spava vaspitačica joj sela na glavu: Snimak monstruoznog smirivanja u vrtiću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    21. januar 2021 | 16:23

    Cije dete,decu bacas,stezes?Ko te hlebom hrani?Ovo je vise ludilo,ovo je za osudu.

  • Shampita

    21. januar 2021 | 18:12

    Najbolje je uvesti u vrtice kamere. Da se lepo vidi sta vaspitaci rade a i deca. Ako se desi neki prekrsaj onemoguciti vaspitacici da ikada vise radi sa decom. One nemaju prava da udaraju dete. Isto tako koriscenje kamera treba da bude dvosmerno. Premda cuvaju po 20 dece u grupi nemaju obavezu da se bave ni nevaspitanom decom. Vrtic pozove roditelja da uzme dete u slucaju neposlusnosti. Moze da se desi jedanput ili dvaput a onda dete vise ne moze da ide u vrtic. Za nevaspitanu decu nek roditelji obezbede zenu koja ce dete da cuva. Vrtici su mesto na kome deca provode vreme dok su roditelji na poslu, vaspitacice moraju da vode racuna o deci, da se ne povrede, da jedu, da nisu mokra, da spavaju...roditelji kod kuce ne mogu da izadju na kraj sa jednim detetom-svojim a ocekuju da im vaspitacice u vrticu vaspitavaju decu. Ako u tom smislu roditelji nisu dete pripremili za vrtic pa ono divlja, uznemirava drugu decu i ne omogucava vadpitacici da se posveti ostaloj deci u grpupi onda to dete nema sta da trazi u vrticu.

  • Bojana

    21. januar 2021 | 16:25

    Zatvaraju decu u ormar,drze za ruke.Ovo je skandal,uzasno je,uzasno.Kazna najstroza za sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA