≫ 

Obe vaspitačice sa snimka iz privatnog vrtića na Voždovcu dobile otkaz

- Takav odnos prema deci je neprimeren i nedozvoljen, u bilo kom vrtiću, privatnom ili državnom - naveo je gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak

  • 68
Deca vrtic maltretiranje

Printskrin: Twitter/@BabicaTRAVICA

Vaspitačice zaposlene u beogradskom vrtiću "Zamak", u kojem je nastao uznemirujući snimak na kome se vidi kako maltretiraju mališane, dobile su danas otkaz. Tačnije, one su, kako kaže za Telegraf.rs Jasenka Jakovljević, jedna od majki dece koje borave u ovoj predškolskoj ustanovi, udaljene sa posla. To je roditeljima saopšteno na sastanku koji je vlasnik vrtića sazvao večeras u 18 časova.

Po završetku roditeljskog sastanka, roditelji su naveli da su uplašeni i zabrinuti za svoju decu posle snimka koji se pojavio na društvenim mrežama. Neki od njih podneće krivične prijave, ali se, ipak većina zalaže za to da vrtić nastavi sa radom.

- Bilo je onih koji su kazali da su njihova deca prezadovoljna tim vaspitačicam i da su ih obožavala. Niko od roditelja nije mogao na sastanku da kaže je njegovo dete neka od njih ikada maltretirala - navodi Jasenka.

 

Na snimcima se vidi kako vaspitačica drži dete na podu i grubo ga s obe ruke diže u vazduh, na silu mu gura cuclu u usta, izvlači decu iz špajza u kom su zatvorena, pritom iz grubo spuštajući na pod, viče na njih dok ona jecaju.

Kako je ranije danas rekao gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak, ukoliko se utvrdi da su snimci autentični posledice će snositi i ustanova i vaspitačica iz vrtića, jer "takav odnos prema deci je neprimeren i nedozvoljen, u bilo kom vrtiću, privatnom ili državnom".

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, posle saznanja iz medija da su deca u jednom privatnom beogradskom vrtiću bila izložena nasilju od strane vaspitačica, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda.

Zaštitnik građana od ovog sekretarijata traži da mu u roku od 15 dana dostavi izveštaj o preduzetim aktivnostima u ovom slučaju, kao i zapisnik o izvršenom nadzoru nad radom privatne Predškolske ustanove „Zamak“ na Voždovcu.

Imajući u vidu da se radi o predškolskoj ustanovi čiji osnivač nije Grad Beograd već samo izdvaja sredstva za naknadu dela troškova boravka dece u ovim ustanovama, Zaštitnik građana traži od Sekretarijata da deo izveštaja sadrži informacije na koji način vrši nadzor nad radom ovih predškolskih ustanova.

Video: Dete nije htelo da spava vaspitačica joj sela na glavu: Snimak monstruoznog smirivanja u vrtiću

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    22. januar 2021 | 21:40

    Drugo vreme, drugo vaspitanje! Ja kada sam bio u vrtiću, dobio bih za zolufe i dva šamara da ne zaboravim! Sve to prođe, čak mi nije ni krivo! Naučio sam da ne možeš kako hoćeš!

  • S

    22. januar 2021 | 23:49

    U svim vrticima je tako. Zivim pored dva vrtica i od kada znam za sebe uvek se cujem urlanje vaspitacica na decu. Ja imam cetvoro dece i 0 dana po vrticima.

  • DARKO 100%

    22. januar 2021 | 21:23

    Nije lako cuvati decu,pogotovo tudju,velika je odgovornost jer bilo sta da se desi kriv si ,jer deca su osetljiva kategorija ,elem uzrok kod mnogih zanimanja pogotovo danas gde se mnogi bave sa necim a nisu od te profesije a jedini razlog su sto imaju pare i proracunatost koliki ce profit dobiti od tog posla ,a samim tim zaposljavaju se ljudi isto tako sfo nemaju vete niti su skolovani za taj posao ,toga danas nema gde nema u privredi ,to gde god da krenete to mozete da osetite i vidite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA