≫ 

Gradska prosvetna inspekcija zatvorila vrtić "Zamak" iz kog je isplivao snimak zlostavljanja

Gradski sekretar poručio da će insistirati da svi odgovorni budu najstrože kažnjeni

  • 18
Deca vrtic maltretiranje Printskrin: Twitter/@BabicaTRAVICA

Prosvetna inspekcija Grada Beograda donela je danas rešenje o privremenoj zabrani rada predškolske ustanove „Zamak“ na Voždovcu u kojoj je kamerama zabeleženo grubo, nestručno i nesavesno ophođenje prema deci, saopšteno je iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Sekretar Slavko Gak rekao je da je danas okončan inspekcijski nadzor u ovoj ustanovi te da su inspektori konstatovali niz nepravilnosti zbog kojih je usledila mera zatvaranja.

- Od sutra zvanično ovaj vrtić ne radi. U rukama gradske prosvetne inspekcije je mera privremenog zatvaranja, ali će predmet biti prosleđen Ministarstvu prosvete na dalje postupanje nakon čega očekujem da vrtić bude i trajno zatvoren - naveo je Gak.

U tom slučaju bi, prema njegovim rečima, to bilo prvo trajno zatvaranje nekog vrtića u prestonici, otkad Grad Beograd subvencioniše deo troškova boravka dece u tim ustanovama.

Nakon završene vanredne kontrole u vrtiću Zamak, prosvetna inspekcija Grada Beograda je konstatovala da ustanova nema dovoljan broj vaspitača i medicinskih sestara-vaspitača za broj upisane dece.

Kako se navodi, zaposleno je četiri umesto osam vaspitača, koliko bi ih moralo biti po zakonu u toj ustanovi, da nisu angažovani stručni saradnici, pre svega medicinska sestra-saradnik na poslovima nege i preventivne zdravstvene zaštite, a da zaposleni vaspitači nemaju položen stručni ispit, odnosno nemaju licencu za rad. Sve ovo zahteva prosleđivanje na dalji stručno-pedagoški nadzor Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ističe se u saopštenju resornog sekretarijata.

- Ovakvo ponašanje je nedopustivo. Insistiraću da svi odgovorni budu najstrože kažnjeni - zaključio je Gak.

Video: Potresne scene: Deca vezana za radijatore i nameštaj u zavodu Pazarić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Minja Subota

    25. januar 2021 | 18:00

    Zamislite samo koliko josh ima takvih sluchajeva koji rade i dan danas,a niko ih ne kontrolishe.

  • Dada

    25. januar 2021 | 17:34

    Bravo, ako je tako i treba ga zatvoriti. Da se stane na put vlasnicima da zarađuju silne novce od roditelja a zapošljava ju nestrucne, a još gore tako malo kadra na tu decicu kojima je potrebna sva pažnja.

  • Nikoola

    25. januar 2021 | 16:54

    Bravo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA