≫ 

Ocenjuju se ponude za gradnju nadvožnjaka u Batajnici: Sumanutih snimaka sa prelaza više neće biti

Poslednjih godina upravo sa ove pruge stiizali su zabrinjavajući snimci bahatih vozača koji su lomili rampe, jurcali preko prelaza i mnogi od njih za dlaku izbegli udar voza

  • 2
Nadvožnjak

Foto: Google Earth/Youtube: Medijacentar ŽS

Putni prelazi preko pruge u Batajnici i Zemun polju bili su među najkritičnijim mestima u saobraćaju, jer je reč o prometnim pravcima na drumu i na pruzi. Lomljenje rampi, bahato obilaženje polubranika, sumanuti pešaci koji su pretrčavali prugu, pa čak i preskakali i spojeve vagona, slike su koje su proteklih godina mogle da se vide na njima... Uskoro će rampe na pruzi Beograd - Novi Sad - Subotica postati prošlost. Nadvožnjak u Zemun polju se gradi, a na korak smo do izbora izvođača i za batajnički.

- U javnoj nabavci "Izvođenje radova na izgradnji denivelisanog ukrštaja železničke pruge br. 5 Beograd-Šid-državna granica i državnog puta IIB reda broj 319 u Batajnici" u toku je stručna ocena pristiglih ponuda, posle čega se može očekivati donošenje odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Po potpisivanju ugovora uslediće pribavljanje bankarskih garancija i polisa osiguranja i uvođenje izvođača u posao - obavestili su nas u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Nakon potpisivanja ugovora sledi uvođenje izvođača u posao i tada počinje da teče rok od 300 dana za završetak radova. To znači da bi potencijalno do kraja godine pruga koja će u ovom delu imati 4 koloseka biti premošćena nadvožnjakom  dužine oko 285 metara i širine 12,5 metara.

Nadvožnjak koji se gradi biće oko 400 metara dalje, prma Novom Sadu, što znači da će se zajedno sa njim raditi i nova ulica koja će ga povezivati sa Ulicom pukovnika Milenka Pavlovića, trokrakom raskrsnicom na oko 400 metara oda centra Batajnice prema Novoj Pazovi.

Put Ugrinovaci-Batajnica će tako "preskočiti" ne samo prugu, već i ulicu paralelnu s njom (Vojačku), da bi se saobraćajnica potom spustaila do raskrsnice sa budućom obilaznicom oko Batajnice i nastavila ka Ulici pukovnika Milenka Pavlovića, gde će biti semaforizovana raskrsnica.

Poslednjih godina upravo sa ove pruge stiizali su zabrinjavajući snimci bahatih vozača koji su lomili rampe, jurcali preko prelaza i mnogi od njih za dlaku izbegli udar voza.

Tako je, na primer, vozač ovog malog kamiona ostao zaglavljen ispod rampe. Srećom, jedan prolaznik je prišao i pomogao mu da se iskobelja. Ali, kada se oslobodio, bilo je kasno da da gas i pređe preko pruge. Sirena voza upozoravala je na najgore.

Srećom, uspeo je da se vrati unazad i izbegne sudar sa železničkom garniturom.

Na drugom snimku vidi seprolazak dva šlepera, kojima se očito malo žurilo da se što pre domognu druge strane pruge. Ali, rampa se spuštala dok je jedan od njih prolazio, udarila i slomila se. Čovek je samo nastavio vožnju.

Najjeziviji je snimak na kom se vidi čovek koji samouvereno prelazi između spoja dva vagona, preskačući prepreke na vozu koji u svakom trenutku može da se pokrene i doslovno ga samelje.

Prešao je i nekoliko sekundi potom voz se pokrenuo.

Na snimku se vidi i kako jedan mušakar usred noći iz čista mira lomi rampe. Najpre jednu, a potom i drugu, a potom aplaudira i viče "Buđenje, buđenje", a potom polomio i znak.

I nije jedini ko je svojim rukama kidao polubranike...

Neverovatno je, ali ovog drugog sačekao je i jedan automobil u koji je smestio rampe i odneo ih!

Prugu su, dok je rampa bila spuštena, prelazile i majke sa decom.

Istina, presecanje tako prometnog puta i pruge bilo je izuzetno loše rešenje i vreme je bilo da se putni prelazi ukinu, vozovima obezbedi nesmetan prolaz, a vozačima sigurnije putovanje. Ali, još je mnogo putnih prelaza sa rampama u Srbiji. Jednostavno, nemoguće je u svakom slučaju odvojiti prugu od puta.

A dok je ovako bahatih građana, bezbednost će nam biti večita muka...

Video: Nelegalna gradnja na Savskom vencu već godinu dana pravi problem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ToX

    26. januar 2021 | 16:38

    Kamera na rampi i svako ko polomi il prođe snimi/slika i na kućnu adresu čestitka i rešen problem,al volje očigledno nema,a za projekte volje ima jel kad ima puno projekata to je dobro za ugrađivanje i fušerisanje,nažalost tako funkcioniše sve u ovoj napaćenoj zemlji zadnjih 30godina...

  • Maja

    26. januar 2021 | 15:49

    Pasarela je zakon

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA