Odgovor jedne majke na peticiju roditelja za rad vrtića "Zamak": "Kome dajete decu u ruke?"

Deo roditelja pokrenuo je peticiju protiv zatvaranja vrtića "Zamak", nakon što su isplivali snimci neprofesionalnog rada vaspitačice

  • 17
Vrtić Zamak

Printskrin: Twitter/@BabicaTRAVICA / Pixabay

Roditelji dece koja pohađaju vrtić "Zamak", nakon njegovo ekspresnog zatvaranja zbog slučaja nestručnog i grubog postupanja prema mališanima u jaslenoj grupi, ostali su podeljeni nakon skandala. Dok jedni traže da se deca vrate u vrtić, jedna majka nam se javila sa porukom da je takav stav nesolidaran i nerazuman.

Kako nam je rekla, nesolidaran je zbog toga što su za nastavak rada vrtića uglavnom roditelji čija deca ne idu u jaslice, već su u starijim grupama i nisu imali ovakav problem. Nerazuman zahtev je, kako kaže, to što pristaju da im deca idu u vrtić za koji je inspekcija utvrdila da nema uslove za rad, a na sve to, od ukupno 4 vaspitačice dve su dobile otkaz nakon incidenta.

Ova žena, koja je želela da ostane anomimna, ispisala je svoje dete iz jaslica kada je videla snimak. Kaže da nije bila sasvim zadovoljna radom vrtića, ali da ju je snimak šokirao.

- Moj sin je bio u toj spornoj grupi, sa snimka, gde se vaspitačica neprimereno ponaša prema deci. To je jaslena grupa koja broji manji broj dece u odnosu na ostatak vrtića. Roditelji dece iz starijeg uzrasta su se poneli nesolidarno prema nama, ostalim roditeljima, jer oni bez obzira na to što se desilo žele da vrtić nastavi sa radom. U vajber grupi se pojavila neka osoba, mama jednog deteta, koja vrši pritisak na roditelje da se bune da vrtić nastavi da radi mimo oduke Sekretarijata - kazala je naša sagovornica.

Ona ističe da se ta žena u grupi postavlja kao predstavnik saveta roditelja, a da njoj nije poznato da takvo telo postoji niti da je iko izabran za predstavnika roditelja. Kako kaže, jeste nezgodno to što će deca morati da sačekaju dok ne nađu neki drugi vrtić, ali joj nije jasno zašto bi iko želeo da ih vrati u stari.

- Nije fer, ne samo prema nama roditeljima koji smo direktno oštećeni i potreseni zbog cele situacije, nego tu se postavlja pitanje i njihove savesti da decu daju u ruke nekome ko je prekršio zakon. Jer, tu se radi i o nekim drugim propustima. Koje vaspitačice brinu o deci, ako su dve otpuštene, a bilo ih je četiri? - pita se majka.

Kako je kazala, nije imala problema sa vaspitačima do sada, neke organizacine stvari su joj smetale, ali snimak koji je isplivao prelio je čašu.

- Nismo primetili da dete negoduje kad odlazi u vrtić, ali kad smo to videli (snimak), naravo da smo povukli dete, to je bio glavni razlog - kazala je ona.

 

 

Ko bi puštao decu u ovaj vrtić?

 

Deo roditelja pokrenuo je peticiju protiv zatvaranja vrtića "Zamak", nakon što su isplivali snimci neprofesionalnog rada vaspitačice, ali i pošto je inspekcija u ovom vrtiću utvrdila niz propusta.

Neki roditelji su, ipak, bili zadovoljni i ne žele da menjaju vrtić.

- Roditelji su potpisali peticiju, dostavili je sekretaru Gaku, moleći da se ovaj vrtić ne zatvori, da nam pomognu, da na bilo koji način sačuvaju našu decu. Naša deca su bila srećna u tom vrtiću - kaže Jasenka Jakovljević, predstavnik saveta roditelja i dodaje

- Mi smo tražili da vrtić otkloni nedostatke, i da nastavi sa radom, kao sto bi to učinili u bilo kom državnom vrtiću.

Na opšte zaprepašćenje svih, inspekcija je danas došla usred radnog dana, i naložila da se vrtić isprazni, zabranila da se servira ručak.

Roditelji su van sebe jurili po decu, nisu mogli da dođu, ostavljali poslove, plakali... Deca su čekala gladna! Žalili smo se kabinetu ministra Branka Ružića. I nadamo se da će on ovo ispraviti.

Svi vrtići su na opštini prepuni, za nove privatne vrtiće potreban je novac i procedura. A najgore od svega, imamo decu istrgnutu iz jedne srećne svakodnevnice - kazala je Jakovljević.

Privremeno zatvaranje od danas

 

Prosvetna inspekcija Grada Beograda donela je juče Rešenje o privremenoj zabrani rada Predškolske ustanove "Zamak" na Voždovcu, pošto je okončan inspekcijski nadzor u ovoj ustanovi, a inspektori konstatovali niz nepravilnosti.

- U rukama gradske prosvetne inspekcije je mera privremenog zatvaranja, ali će predmet biti prosleđen Ministarstvu prosvete na dalje postupanje, nakon čega očekujem da vrtić bude i trajno zatvoren - naveo je juče Gak.

Inspekcija je konstatovala da ustanova nema dovoljan broj vaspitača i medicinskih sestara-vaspitača za broj upisane dece.

Kako se navodi, zaposleno je četiri umesto osam vaspitača, koliko bi ih moralo biti po zakonu u toj ustanovi.

Nisu angažovani stručni saradnici, pre svega medicinska sestra-saradnik na poslovima nege i preventivne zdravstvene zaštite, zaposleni vaspitači nemaju položen stručni ispit, odnosno nemaju licencu za rad.

Sve ovo zahteva prosleđivanje na dalji stručno-pedagoški nadzor Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ističe se u saopštenju resornog sekretarijata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gramzi - Bagins

    26. januar 2021 | 19:53

    Da sam Gak, ja bih na ovu peticiju odgovorio tako sto bih poslao radnike socijalne sluzbe na adrese potpisnika.

  • Miki

    26. januar 2021 | 19:34

    Na žalost postoji veliki broj roditelja koji se trude da što manje vremena provode sa decom.

  • Alex

    26. januar 2021 | 21:24

    A da se desilo u drzavnom vrticu da li bi ga zatvorili naravno da ne... Sto je vrtic kriv sto vaspitacica to uradila lepo je otpustis I zabranis joj rad za sva vremena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA