≫ 

Ovako izgleda unutrašnjost spomenika Stefanu Nemanji: Građani mogu da vide i podzemni deo

Umesto na uobičajenom postamentu, Stefan Nemanja stoji na napuklom vizantijskom šlemu koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo

  • 16

Video: Ovako izgleda izbliza spomenik Stefanu Nemanji

U Beogradu je večeras na ceremoniji na Savskom trgu, otkriven spomenik Stefanu Nemanji, a ekipa Telegrafa posle svečanog dela, snimila je unutrašnjost spomenika, koji predstavlja svojevrstan muzej u kom su postavljeni mozaici koji predstavljaju delove iz života velikog župana.

Umesto na uobičajenom postamentu, Stefan Nemanja stoji na napuklom vizantijskom šlemu koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo.

Ta četiri reljefa pokazuju život Stefana Nemanje, njegovu istoriju. Spomenk se razlikuje od ostalih, jer ima telo od bronze, tzv. "bunar"sa zastakljenim podom kroz koji građani mogu da vide podzemni deo spomenika, a taj efekat beskonačnosti pokazuje da "spomenik raste iz centra zemlje kroz vekove".

Spomenik velikom županu visok 23 metra i težak 68 tona prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci, spis izdat krajem 12. veka od strane Stefana Nemanje.

Drugu verziju je izdao njegov sin Stefan. Original dokumenta se čuva u Hilandaru, a u spisu se opisuje život Stefana Nemanje.

Pisana je na pergamentu, dugom 63 a širokom 32,5 cm. Donji deo je sužen, počevši od 50. cm pa do kraja, tako da ima oblik nepravilnog trougla. Tekst je pisan ustavnim pismom, crnim mastilom. Ima ukupno 75 redova. Na kraju je Stefanov potpis ispod njega je datum (“meseca septembra 29. dan”) i potvrda kralja Vladislava.

Video: Uz crkvena zvona otkriven spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mm

    27. januar 2021 | 22:26

    Ako smo ga napravili vala, neka nam je na cast, a neka je na "cast" i ovim hejterima koji sve sto se uradi, diskvalifikuju i unizavaju ... i jos nesto, u okruzenju gde se ja krecem, na poslu, najveci hejteri i oportunisti su najslabije osobe koje nemaju nikakve ambicije, tako da i to treba da govori o ljudima koji su vecito protiv onoga sto se uradi

  • D

    27. januar 2021 | 22:06

    Prelepo i moćno

  • DARKO 100%

    27. januar 2021 | 21:57

    Ovde ima dosta ogranicenih ljudi pa ce pomisliti ds ima tu i tajnih tunela ili neko blago zakopano ,pa se moze desiti da oskrnave tu svetinju ,tu bi trebalo postaviti pocasnu gardu,kao ona sto je u engleskoj ,pa kad je atrakcija da bude atrakcija,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA