≫ 

Rukavišnjikov sa Vesićem obišao svojih ruku delo - spomenik Stefanu Nemanji

Ruska delgacija će tokom četvorodnevne posete Beogradu obići i Narodni muzej

  • 2

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić zajedno sa ruskom delegacijom predvođenom vajarom i autorom spomenika Stefanu Nemanji Aleksandrom Rukavišnjikovim obišao je večeras spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

Spomenik su obišli i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, zvanični predstavnik vajara Rukavišnjikova u Srbiji Oleg Laškarev i počasni akademik Ruske akademije umetnosti Dimitrij Mališev.

Vesić je ovom prilikom istakao da mu je čast i zadovoljstvo što može u ime grada Beograda da pozdravi akademika Aleksandra Rukavišnjikova koji nije mogao da bude na otvaranju spomenika zbog bolesti, ali je došao čim je mogao.

- Došao je da vidi svoje delo koje je podario našem gradu. Delo koje nam je ostavio ostaće vekovima ovde i naš grad će biti poznat po tome. Biće poznat po mnogim drugim stvarima, između ostalog i po ovom velelepnom spomeniku.

Na ovaj način pokazujemo kako se naš grad menja i kako napreduje. Trg na kome se nalazimo radile su španske arhitekte, jedni od najboljih u Evropi, spomenik je radio Rukavišnjikov, jedan od najboljih svetskih vajara. Na taj način pokazujemo kako je Beograd otvoren za sve umetnike. Hvala vam puno na ovom spomeniku, učinili ste ljude u Srbiji i Beogradu srećnim - naglasio je Vesić.

Ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov izrazio je zadovoljstvo što je pobedio na konkursu.

- Shvatio sam svoju odgovornost koja je bila ogromna, a shvatio sam i značaj Stefana Nemanje kao i spomenika na ovom mestu. Vaš grad je divan, sa velikom istorijom i tradicijom. Želeo sam da uradim takav spomenik koji će, sa jedne strane biti urađen klasičnim metodama i vrlo kvalitetno, a sa druge strane da opšta kompozicija i oblik ne budu tradicionalni nego savremeni.

Пријатељ Београда и Србије, академик Александар Рукавишњиков, у обиласку свог дела, споменика Стефану Немањи. "Овакво...Objavljuje Горан ВесићSubota, 13. veljače 2021.

Bez pomoći Gorana Vesića, Andree Radulović, Nikole Selakovića i mnogih drugih ne bih u potpunosti uspeo jer su mi ukazivali na razne detalje spomenika. Po drugi put u životu sam radio spomenik ovih dimenzija te je ovo bio vrlo uzbudljiv, težak i komplikovan posao.

Iskreno želim da se Beograđani i turisti naviknu na ovaj spomenik, a ukoliko ga zavolite biću presrećan - rekao je Rukavišnjikov.

Ruska delegacija će tokom četvorodnevne posete Beogradu obići i Narodni muzej, Muzej grada Beograda kao i druge znamenitosti srpske prestonice.

Video: Uz crkvena zvona otkriven spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alexander Fleming

    13. februar 2021 | 23:48

    Zna li se šta o ceni, jel rekao?Da li je istina da cena spomenika oko 20mln EUR kako se priča?

  • Manjača

    13. februar 2021 | 23:36

    Nije on podario delo nego prodao , a duzni ste narodu saopstiti i za koliko miliona

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA