Dragoljub je u požaru izgubio kuću i ono malo što je imao: Komšije se ujedinile, prave mu novi dom

Akciju "Srcem za komšiju" pokrenuli su njegovi susedi, rešeni u nameri da Keletu, kako ga zovu, obezbede humane uslove za život

  • 8
Požar, Voždovac, Dragoljub Simić, Srcem za komšiju Foto: Instagram/Srcem_za_komsiju

I ono malo što je imao, Dragoljub Simić (63), poznatiji kao Kele, iz beogradskog naselja Voždovac, izgubio je u stravičnom požaru koji je izbio u njegovoj kući staroj više od 100 godina, tog 25. januara ove godine.

Živeo je skromno, sakupljajući sekundarne sirovine, i iako je jedva sklapao kraj s krajem, nikada nije prosio. Ponos mu to nije dozvoljavao. A to najbolje znaju njegove komšije, koje ga godinama gledaju kako se muči. Godinama živi bez struje, od 2016., zbog duga od 42.000 dinara koji nije imao kako da isplati. Najveći šok je, pak, za Keleta usledio pre 20 dana, kada je pred njegovim očima nestalo i ono malo što je imao.

- Zaspao je sa cigaretom, ona je zahvatila te sekundarne sirovine i sve je buknulo. Radim u lokalu preko puta, pa sam, tog dana kada je izbio požar, istrčao da vidim šta se dešava. Na sreću, Kele nije bio povređen u požaru, ali je iz kuće izašao crn, sav čađav. U tom trenutku, nije bio svestan šta se dešava. Dok su vatrogasci gasili požar, pitao ih je: "Kada mogu da se vratim u kuću?" - započinje za Telegraf.rs Keletov komšija Nenad, prisećajući se scene i razgovora koji je, nekoliko trenutaka kasnije, pokrenuo jednu od najhumanijih komšijskih akcija - "Srcem za komšiju".

Kele je, priča Nenad, bio očajan, pogubljen, zbunjen. Tada su Nenadove reči same izletele: "Bitno je da si ti dobro, pomoći ćemo ti da središ kuću", rekao je komšiji. I tako je sve počelo.

Još istog dana kada je požar izbio, dok vatrogasci nisu ni stigli da ugase vatrenu stihiju, Dragoljubove komšije počele su da prikupljaju novčana sredstva za njega: za hranu, za po koji obrok, odeću... Jer, u požaru je sve Keletovo izgubljeno i potpuno uništeno.

- Moji drugari koji tu žive i ja morali smo nekako da pomognemo. Napravili smo vajber grupu preko koje smo počeli da razmenjujemo informacije o tome šta je sve potrebno. Ubrzo su i druge komšije videle našu nameru i priključile se da pomognu - da Keletu napravimo novu kuću - priča Nenad.

Iako je možda delovalo potpuno nemoguće, akcija je dobila neverovatno velik odziv, ali i značaj i jednu lepu, humanu notu sa kojom nemamo prilike da se srećemo svakoga dana.

Prva noć na zgarištu

- To prvo veče je prespavao na zgarištu, nisam to ni znao. Posle je nekoliko noći prespavao u kontejneru, ali je najvažnije da je sada na toplom, da je zbrinut i ugrejan, kao i to da ima šta da jede. Našli smo mu privatan smeštaj, sve mu je plaćeno, dok se njegova nova kuća ne završi - navodi naš sagovornik.

A nekih 80 odsto materijala za izgradnju Simićeve kuće već je obezbeđeno. Njegove komšije u narednih nekoliko dana počeće da postavljanjem temelja.

- Nismo mogli ranije zbog ledenih dana, moramo da sačekamo da se zemlja još malo odmrzne. Veliki broj firmi se odazvao, te smo prikupili dosta materijala. Ipak, sad od građevinskog materijala nedostaju crepovi, gips i neophodan materijal za fasadu - objašnjava Nenad.

Ukoliko želite da pomognete Dragoljubu, da konačno ima svoj nov i pristojan dom, to možete učiniti uplatom na račun 205-9001021333262-32 na ime Ivan Cvetković ili možete pozvati Nenada na broj telefona 069/434-1436.

Video: Veliki požar u Novom Sadu: Desetine vatrogasaca gase vatrenu stihiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    15. februar 2021 | 13:25

    Bravo za komšiluk !!!

  • BK

    15. februar 2021 | 13:24

    Zasto komšije nisu skupile 42 000 rsd, a sada pričaju kako je bio dobar čovek , kada je ostao bez kuce, ma kako se to dogodilo. Prva ću da pomognem, otići ću u njegovu kuci. A vi sto osudjujete, samoNastavite!

  • Nemanja Kirtic

    15. februar 2021 | 16:41

    I meni je izgorela kuca u pozaru, jos u novembru od instalacija, pola kuca iznutra, niko mi ne pomaze, a pomoc bi mi uvek dobrodosla. Sami skupljam pare za materijal.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA