≫ 

Vozač Mile Rizik i Rimski bunar: Ko ne zna za ove legende, kažu da nije pravi Beograđanin

Šta čini našu prestonicu toliko mističnom

  • 24
Beograf Foto: Pixabay

Istorija, tradicija, kultura i urbane legende čine svaki grad specifičnim. Te komponente čine dušu velike "asfaltne džungle".

Određene legende kruže godinama ili čak i vekovima, a iako često ne znamo da li su tačne, zanimljivo ih je čuti. Upravo u ovoj mistifikaciji u kombinaciji sa istorijskim činjenicama, čuči magija o glavom gradu Srbije.

Beograd je grad koji je pretrpeo velike ratove i rušenja tokom vekova. Naša prestonica nosi i lepu tradiciju, mističnost i zanimljivosti, ali i tešku istoriju i nasleđe koje Beograd održavaju velikim i zanimljivim i turistima, ali i domaćem stanovništvu.

U nastavku teksta pročitajte neke od manje poznatih legendi o našem glavnom gradu.

Mile Rizik

Legende o Miletu Riziku, šaljivom i nestrpljivom vozaču GSP autobusa kruže već godinama gradom, piše Magaza Belgrade.

Neki tvde da je jednom stigao iz Karaburme do Kumodraža za 35 minuta tokom radnog dana.

Još jedan rekord koji je postigao navodno za života, bio je pravac Mirijevo 4 - Trg Republike, koji je evidentiran za samo 11 minuta.

Beograf Foto: Pixabay

Mile je navodno takođe voleo da se našali sa svojim putnicima. Priča se da je ponekad na okretnici seo u autobus među putnicima i pravio se da čeka vozača. Posle nekog vremena bi rekao "Gde je vozač? Sad ću ja da vozim". Tada bi seo u kabinu, i ostavio neke putnike u potpunoj panici.

Misteriozni Kalemegdan

Beogradska tvrđava nosi dugu istoriju i tradiciju, jer je stara dve hiljade godina. Mnoge stvari nikada neće moći da budu do kraja istražene jer im je nemoguće pristupiti. Rimski bunar je najmisteriozniji element Kalemegdana, koji nosi priču da je mitski junak Orfej na ovom mestu silazio u podzemni svet.

Turistička tura Beograd ispod Beograda Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Bunar je duboko čak 51 metar i popločan je stepeništem. Ipak, ovo mesto nikako nije sigurno za spuštanje, jer je veoma staro i veoma slabo, pa su mnogi lakovernici u potrazi za blagom i tajnom bunara, na ovom mestu i okončali svoj život.

Stepenice ovog bunara prate razne priče, misterije, legende i predanja, ali ono što je sigurno je da se ne treba spuštati niz Rimski bunar na sopstvenu odgovornost.

Video: Ljuba Marinković, čovek koji vozi autobus sa osmehom

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikica

    28. februar 2021 | 22:05

    Zaboravio sam svesku i zurio sam u skolu 98' autobusi isli retko, zamolim cika Mileta da me saceka da otrcim po svesku. Cekao me je majstor 10 min na staroj okretnici na Karaburmi. Eto kakav je pokojni cika Mile bio. A o sceni kada mu kazemo da kasnimo na Zvezdinu utakmicu kada frajer stavi tablu "u kvaru" i kada nas sa Karaburme ostavi kod tadasnje Jugopetrolove pumpe na Autokomandi. Kakav je to majster bio cuveni Mile Rizik. Samo je trebalo lepo ga zamoliti. Pozdrav sa Karaburme.

  • Micko1

    28. februar 2021 | 22:23

    Zika Obretkovic, Miki Padinjak, Piksi iz Kneza, Travolta iz Borce...

  • Vladimir

    28. februar 2021 | 22:18

    Mile Rizik sedi na zadnjoj stanici na karaburmi, dolaze navijaci, idu na utakmicu, on skida tablu 25 sa autobusa, i vozi navijace na stadion. Babe su se pripremale po nekoliko stanica unapred da sidju jer su mu zadrzavanja na stanicama bila veoma kratka, a cesto se desavalo kad je u zurbi ne staje na stanicama nego samo kad ga uhvati crveno na semaforu tad otvara vrata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA