≫ 

Usvojene inicijative: Beograd dobija Sokak Nebojše Glogovca

Članovi Кomisije takođe su usvojili i inicijativu da se podigne spomenik junacima Mojkovačke bitke

  • 4
Nebojša Glogovac Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Printskrin: Google Street View

Кomisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda na današnjoj sednici usvojila je inicijativu Jugoslovenskog dramskog pozorišta da se u prestonici imenuje Sokak Nebojše Glogovca.

U inicijativi JDP-a navodi se da je Nebojša Glogovac, kao jedan od najvećih glumaca u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene generacijske uloge u predstavama i filmovima, snažno obeležio period u kome je stvarao. Njegovo delo ostaje u trajnom nasleđu budućih pokolenja. Predsednica Кomisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović istakla je značaj čuvanja sećanja na Nebojšu Glogovca, koji je ostavio veliki pečat na našu kulturu.

Nebojša Glogovac Nebojša Glogovac / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

– Nebojša Glogovac je svojom pojavom i svojim talentom predstavljao nešto autentično i njemu svojstveno u svetu glume. Svojim neprocenjivim doprinosom razvoju kulturnih vrednosti u prestonici i šire, ostavio je dubok trag, koji nikada neće biti izbrisan i koji će se čuvati za buduće generacije. Imenovanjem ulice ostaće upamćen kao jedan od najvećih u svom, nažalost, kratkom životnom letu – rekla je Radulovićeva.

Članovi Кomisije takođe su usvojili i inicijativu da se podigne spomenik junacima Mojkovačke bitke.

Smatram da je danas, više od čitavog veka nakon Mojkovačke bitke i Prvog svetskog rata, ne samo prikladno već i neophodno da se odužimo crnogorskoj armiji i crnogorskom narodu na skoro jedinstvenom primeru žrtve vojske jedne zemlje za vojsku druge zemlje. Bez ove žrtve, pobeda Srbije u Prvom svetskom ratu i sam opstanak srpstva bili bi dovedeni u pitanje. Bez Mojkovačke bitke oporavak srpske vojske na Кrfu, kao i proboj Solunskog fronta, ne bi bili mogući na način na koji su se odigrali. Iako je trajala nepuna dva dana, Mojkovačka bitka jedan je od prelomnih trenutaka u istoriji našeg naroda i samim tim sećanje i razumevanje ovog događaja je od izuzetnog značaja za mlade, kao i za sve građane Beograda i Srbije – istakao je Goran Vesić u delu inicijative.

Goran Vesic, mojkovacka bitka Mojkovacka bitka / Foto: Facebook/Горан Весић

Na sednici Кomisije usvojena je i inicijativa Ambasade Indije u Beogradu da se podigne spomenik-bista čuvenom indijskom i svetskom književniku Rabindranatu Tagoru u Parku prijateljstva na Ušću. Rabindranat Tagor bio je prvi književnik iz Azije koji je 1913. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost za svoju knjigu „Gitanđali”. U novembru 1926. godine, Tagor je posetio Beograd i održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu i Кolarčevom univerzitetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA