Pitali smo Beograđanke da li znaju zbog čega se slavi 8. mart: Neke odgovore nismo očekivali

Ideja da se ustanovi međunarodni praznik potekla je od žene po imenu Klara Cetkin, koja je to predložila 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu

  • 6

Međunarodni dan žena je dan posvećen ženama i slavi se svake godine 8. marta. 

Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Prvi Dan žena je obeležen 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike. Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obeležava i požar u fabrici tekstila u Njujorku kada je poginulo preko stotinu žena. Smatra se da su radnice bile zadržane unutar fabrike kako bi ih se sprečilo da štrajkuju sa drugim radnicima. Tada se obično radilo 10 sati dnevno.

Ideja da se ustanovi međunarodni praznik potekla je od žene po imenu Klara Cetkin, koja je to predložila 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu.

Klarina prvobitna ideja nije podrazumevala fiksni datum.

Konferenciji je prisustvovalo 100 žena iz 17 zemalja sveta i one su jednoglasno prihvatile predlog.

Godine 1975, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjene nacije su službeno počele da obeležavaju Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedena prava kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ravnopravna plata sa mušlarcima demokratsko pravo glasa i dr,..

Danas mnoge organizacije u svetu obeležavaju Međunarodni dan žena demonstracijama, predavanjima sa ciljem promovisanja ravnopravnosti i daljeg unapređenja ženskih i ljudskih prava. Druge se pak bore da osmi mart da postane državni praznik u zemljama u kojima to još nije.

Tim povodom prošetali smo Beogradom, pitali sugrađanke da li znaju zbog čega se obeležava osmi mart, ali i da li im je neko poklonio znak pažnje!

Anketu možete pogledati na početku teksta.

Video: Malo je tužno, a više smešno: Šta žene stvarno žele za 8. mart, a šta im muškarci poklanjaju?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    8. mart 2021 | 19:47

    Da se muškarci opjane...

  • Đoda

    8. mart 2021 | 19:18

    Zbog izmišljenog datuma i ženske obesti.

  • Maca

    9. mart 2021 | 03:16

    To je jedini dan kad izađem sa drugaricama prespavam obično kod "njih". A muž me nepita ništa.posto je moj dan 😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA