Završni radovi na skveru gde će biti postavljen spomenik despotu Stefanu Lazareviću

Visina spomenika, koji će biti izliven u bronzi, iznosiće četiri metra, dok će postament u bronzi biti visine devet centimetara

  • 1
Skver u Bulevaru despota Stefana Foto: Facebook/Горан Весић

U toku su završni radovi na skveru koji se nalazi između ulica Gundulićev venac, Drinčićeva, Palmotićeva i Bulevara despota Stefana na kome će naredne nedelje biti postavljen spomenik despotu Stefanu Lazareviću.

Ovo je na svom Fejbuk profilu objavio zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću biće otkriven 19. aprila.

Spomenik je izrađen po idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare, na osnovu postojećeg vajarskog dela tog autora izloženog u postavci Istorijskog muzeja Srbije. Visina spomenika, koji će biti izliven u bronzi, iznosiće četiri metra bez postamenta, dok će postament, takođe u bronzi, biti visok svega devet centimetara.

Despot Stefan prikazan je sa tipičnim atributima srednjovekovnog vladara, kao veliki junak i vešt ratnik, ali je istovremeno naglašena duhovna i intelektualna strana njegove izuzetne ličnosti, rekao je ranije Vesić. U desnoj ruci drži spušten mač, koji pripada tipu velikog viteškog mača sa produženom drškom kakav se koristio u Srbiji krajem 14. veka, a u levoj ruci drži knjigu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kimi

    16. april 2021 | 22:10

    Što vesić ne brine o svom Kruševcu malo više? Da li će se isto despot staviti u njegov grad zvano Smederevo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA