≫ 

Beograd se zahvaljuje čoveku koji ga je učinio prestonicom: Otkrivanje spomenika despotu Stefanu

Stefan Lazarević je od tvrđave na granici napravio prestonicu Srbije, a njegov spomenik će krasiti ugao Palmotićeve, Drinčićeve i bulevara koji nosi ime ovog vladara

  • 2

Spomenik despotu otkrivaju ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Manifestacija otpočinje recitovanjem stihova "Slova ljubve" pesme čiji je autor Stefan Lazarević, koji je pored vladanj Srbijom, bio veliki pokrovitelj umetnosti u kojoj se i sam okušao. Stihove recituje glumac Nikola Ranđelović uz muzičku pratnju profesora Ljube Dimitrijevića.

Despot Stefan Lazarević, sin je kneza Lazara, a Srbijom je vladao od 1389. do 1427. godine, u početku samo nominalno jer je bio maloletan. Kako je bio u vazalnoj obavezi prema Osmanlijama prve uspehe pokupio je na bojnom polju i to upravo u službi Bajazita I. Ipak zbog velike političke veštine ubrzo postaje i vazal kralja Ugarske, koji mu dodeljuje 1404. Beograd na upravu. Despot Stefan brzo seli prestonicu Srbije iz Kruševca u Beograd. On intenzivno radi na izgradnji tvrđave u Gornjem gradu i utvrđivanja naselja u Donjem. Takođe uvodi čitav niz poreskih reformi i potsticaja pa se veliki broj trgovaca iz cele Evrope naseli u Beogradu koj ise veoma brzo obogatio.

Despot postaje mecena umetnicima pa grad postaje i renesansni centar van granica Italije.

Pod sloganom "Kultura je pobednik" u Beogradu će od 16. do 19. aprila biti održana manifestacija "Dani Beograda", a za posetioce je pripremljen raznovrstan program koji će biti održan u skladu sa epidemiološkim merama zbog korona virusa.

Tokom dana Beograda dodeljuje se i tradicionalna Nagrada grada Beograda koja od ove godine nosi ime despota Stefana Lazarevića.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da će svaki dobitnik nagrade dobiti statuu despota Stefana Lazarevića sa ugraviranim svojim imenom i u kojoj kategoriji je nagrađen, te da će tako biti i ubuduće.

Otkrivanju spomenika prisustvovao je i Andrej Kesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    19. april 2021 | 11:13

    A spomenik Kralju Dragutinu? Pa on je jedini od Nemanjića stolovao u Beogradu i Debrcu.

  • Putin R.S

    19. april 2021 | 13:45

    Samo postavljajte. Treba da budemo okiceni nasim kraljevima i junacima iz istorije. Samo se debili i fasisti stide svoje istorije, a kod nas ih je uvek bilo i bice kao sto ih i sada u ovom trenutku ima svakodnevnim pljuvanjem na drzavu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA