≫ 

"Za Jevreje zabranjeno": Jedan od prvih snimaka okupiranog Beograda steže srce i dušu

Jevreji su postali radna snaga u gradu, popisivali su ih kako bi ih potom prebacivali na staro sajmište, a iz logora jedini izlaz bio je smrt

  • 0
Tramvaj

Printskrin: Facebook/Bane Gajic

Tužne ruševine Mosta kralja Aleksandra ispred kojih se vijori zloslutna crvena nacistička zastava. To je jedan od prvih snimaka okupiranog, ranjenog Beograda, kom je golgota tek sledila. To nije bila obična okupacija.

U ovom snimku mogu se videti još neki momenti iz nesrećne 1941. Nakon zasipanja bombama, Beograd osvajaju kopnene nemačke trupe, samouvereno i žestoko sprovodeći svoje planove "čišćenja"...

Ubrzo posle bombardera, stigli su i nemački brodovi. Doduše, nije bilo biše rušenja i pucnjave, već "izgradnje" novog poretka koji je za Srbe značio ropstvo, a za Rome, Jevreje i antifašiste - sigurnu smrt.

Život se polako vraćao u grad. Tramvaji su proradili, prolazili između ruševina koje su po naredbi čistili beogradki jevreji. Ali, na tramvajima se pojavio dotad neviđeni natpis, brutalan i strašan, natpis koji nikada ranije nije viđen na ulicama grada: "Za Jevreje zabranjeno".

Nisu smeli više da idu kud i sav drugi svet. Postali su radna snaga u gradu, popisivali su ih kako bi ih potom prebacivali na staro sajmište, a iz logora jedini izlaz bio je smrt.

U snimku od svega 72 sekunde, vidi se ponosni Beograd kog lomi nemačka čizma, grad slobode koji je postao grad straha, bede i rata. Jer, nakon prividnog mira, borbe su tek usledile. Žestoka bombardovanja saveznika, ulične bitke za oslobođenje grada i, konačno, sloboda, mada je i bliski posleratni period u gradu još bio buran - pobednici su se obračunavali sa svojim ideološkim protivnicima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA