Svađa u beogradskom vrtiću zbog majke koja ne skida ćerki minđuše. Ko odgovara ako neko povredi dete

Ova situacija izazvala je brigu kod roditelja dece koja imaju između pet i šest godina

  • 52
Deca, vaspitačica, vrtić Foto: Shutterstock

Vaspitačica u jednom beogradskom vrtiću rekla je majci da njena ćerka ne sme da nosi minđuše i da je to navedeno u ugovoru. Majka je napisala na grupi, formiranoj za roditelje, da ne želi da se pridržava pravila, što je izazvalo raspravu. Jedan otac je postavio pitanje: "Ko će biti odgovoran ako neko povredi Vaše dete?". Drugi se zapitao da li zbog toga devojčica može da bude ispisana iz vrtića.

Kako je sama majka istakla, u ugovoru, koji se potpisuje kod upisa u vrtić, stoji da je korisnik usluga (otac, majka) u obavezi da dete dovodi bez nakita i drugih predmeta koji mogu da utiču na sigurnost, bezbednost i zdravlje, kako njegovog deteta, tako i ostale dece u objektu.

Međutim, na grupi je napisala da neće da poštuje ugovor jer to niko ne radi.

- Kad svi budu poštovali, poštovaću i ja - objavila je, iako joj je jedan od roditelja objasnio da je to pravilo uvedeno jer neko dete može slučajno da povuče za minđušu ili uvo njeno dete i da je na taj način povredi.

Na pitanje drugog roditelja ko bi bio odgovoran u slučaju da neko povredi njeno dete, s obzirom na to da je odbila da se pridržava pravila, majka je napisala da nju to uopšte ne zanima.

- Moja ćerka je nekoliko puta bušila uši jer zarastu, zato što smo poštovali pravila dok drugi nisu - odgovorila je majka.

Ova situacija izazvala je brigu kod roditelja dece koja imaju između pet i šest godina.

- Strahujem da moje dete slučajno u igri može da povredi dete koje nosi minđuše. Mali su oni da bi mogli da vode računa o tim stvarima. Ja sam svojoj sestri tokom igre, kad sam imao 12 godina slučajno iščupao minđušu - kazao je za Telegraf.rs otac deteta koje ide u ovaj beogradski vrtić.

Postavio je pitanje da li nepridržavanje člana ugovora može da dovede do toga da se on raskine i da dete izgubi pravo da ide u vrtić.

U praksi predškolskih ustanova, prilikom potpisivanja ugovora o dnevnom boravku deteta u predškolskoj ustanovi sa roditeljem, odnosno drugim zakonskim zastupnikom deteta, uobičajeno se predviđaju i obaveze roditelja (korisnika usluga), kako su za Telegraf.rs objasnili iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Odgovarajućim odredbama Ugovora može se predvideti i obaveza roditelja da dete dovodi u objekat bez vrednih stvari, jer davalac usluga ne odgovara za gubitak odnosno nestanak tih stvari, kao i obaveza roditelja da dete dovodi u objekat bez nakita i drugih predmeta koji mogu uticati na sigurnost, bezbednost i zdravlje kako njegovog deteta, tako i ostale dece u objektu - navode iz ovog Ministarstva.

Smatraju da je neophodno da roditelji u svakom trenutku znaju da je vrtić sigurno i bezbedno mesto za boravak deteta.

- Zbog toga roditelj treba da ima poverenje u vaspitače deteta, jer je u predškolskoj ustanovi bezbednost dece na prvom mestu i nikada nisu bez nadzora odrasle osobe.

Takođe, poštovanje pravila institucije (u ovom trenutku predškolske ustanove, a sutra škole) važno je i za dete i za porodicu jer su deo zajednice vrtića, namenjena su svima, a cilj im je upravo bezbednost i dobrobit sve dece - ističu iz ustanove.

Povodom ovakvih i sličnih pitanja, roditelji se uvek mogu obratiti stručnoj službi predškolske ustanove, radi dobijanja dodatnih informacija i postizanja zajedničkog razumevanja svrhe i značenja određenih praksi u saradnji sa porodicom.

- Napominjemo da se dete ispisuje iz predškolske ustanove završetkom pohađanja pripremnog predškolskog programa i prijemom u školu, na zahtev roditelja ili usled nepoštovanja odredaba ugovora o boravku deteta u predškolskoj ustanovi od strane roditelja, odnosno drugog zastupnika deteta.

U tom smislu, prilikom sprovođenja upisa, kao i ispisa deteta potrebno je voditi računa o zaštiti najboljeg interesa deteta i njegovog prava na kvalitetno vaspitanje i obrazovanje - rečeno je za Telegraf.rs iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Video: Nasilje usred vrtića: Otac ošamario sinovljevog druga, dečak pao na pod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    1. maj 2021 | 20:58

    Treba prvo vaspitati roditelje

  • Jeca

    1. maj 2021 | 22:01

    Šta ste vi napravili od dece? Zasto da skine mindjuse?! Mi smo svi nosili minđuše kada smo bili deca, niko nije pravio od toga senzaciju. Pola evrope deci busi uši u PORODILIŠTU, i vi hoćete da skine sa 6 godina?! Zašto? Koliko vas se povredilo mindjušama kada ste bili deca? Ili koliko znate dece da se povredilo? Snobizam je da vi od dece pravite mamine maze

  • Vesna

    1. maj 2021 | 21:12

    Majka je verovatno primitivka sa lovom, zato je bahata i nevaspitana!! Ne poštuješ ugovor koji si potpisala. ajde zdravo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA