Uskoro obračun sa nesnosnom bukom iz kafića: Komunalna milicija dobija novo oružje i ovlašćenja

Nadležno Ministasrtvo za zaštite životne sredine priprema Nacrt o izmenama i dopunama Zakona o buci

  • 8
Komunalna milicija, policija, komunalni policajac, milicajac Foto-ilustracija: ATA Images

Obračun sa nesnosnom bukom se bliži, budući da će uskoro svi inspektori za zaštitu životne sredine i komunalni milicajci imati specijalne naprave za merenje zvuka i bez nprethodnog upozorenja proveravati nivo buke pa čak i za kaznu privremeno oduzimati uređaje sa kojih se emituje nedozvoljena buka.

Ove sprave omogućiće nadležnima da dobijaju neodgovorne i u sudskom procesu, piše Blic.

Buka, uz zagađenje vazduha, predstavlja najveći neprijatelj života u Srbiji, pogotovo u Beogradu. Ipak, pandemija korone i priotivepidemiološke mere, uticali su da građani u poslednjih gpodinu dana manju muku muče sa bukom koja dolazi iz kafića, restorana, noćnih klubova i okoline.

Međutim, mere popuštaju, a sa otvaranjem ugostiteljskih objekata buka će ponovo negativno uticati na život mnogih u Srbiji.

Zato nadležno Ministasrtvo za zaštite životne sredine priprema Nacrt o izmenama i dopunama Zakona o buci koji bi uskoro trebalo da se nađe i na sednici Vlade, a potom i kao predlog zakona u Skupštini.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović sastala se sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem kako bi se “unapredili mehanizmi za rešavanje problema buke, koju građani najviše osećaju u letnjoj sezoni zbog rada ugostiteljskih objekata”.

Vujović je istakla da je sa Vesićem razgovarala o tome da se izmenama zakona omogući da komunalna gradska milicija i inspektori zaštite životne sredine, po prijavi građana, mere nivo buke na licu mesta.

- Buka koja dolazi iz pojedinih ugostiteljskih i drugih objekata, posebno u stambenim zgradama, nije prihvatljiva za građane. Kako bismo efikasnije rešili ovaj problem, potrebno je da izmenimo propise, pre svega u delu da republički inspektori i komunalna gradska milicija mogu da reaguju na licu mesta. Ovaj problem moramo da rešavamo zajedno, kako bismo mogli da pomognemo građanima koji imaju problem s bukom - istakla je Vujović.

Vesić je rako da je predlog zakona skoro utvrđen i da preostaje da Radna grupa usaglasi tehničke detalje kako bi bio poslat na javnu raspravu. Kada zakon bude usvojen, komunalna milicija i inspektori za zaštitu životne sredine moći će bez upozorenja da proveravaju nivo buke putem sprava koje su baždarene i kojima će biti opremljen svaki komunalni milicionar.

Oni će moći na licu mesta da izriču mere prestanka emitovanja glasne muzike i da privremeno oduzmu sredstvo sa koga se emituje nedozvoljena buka.

- Na taj način konačno ćemo da zaštitimo stotine hiljada Beograđanki i Beograđana koji su izloženi teroru bahatih sugrađana koji misle da mogu da rade šta hoće i da za njih zakon ne važi – naveo je Vesić.

Prema aktuelnom Zakonu o buci komunalni milicajci i inspektori za zaštitu sredine imaju pravo da kažnjavaju neodgovorne zbog nedozvoljene buke, međutim, u praksi je to bilo neizvodljivo zbog brojnih tehničkih ograničenja.

- Prvi problem je što nemaju svi komunalni milicajci uređaj za merenje nivoa buke, a drugi je što taj uređaj nije validan dokaz na sudu. Naime, uređaji koje trenutno koristi komunalna milicija ne ostavljaju nikakav pisani trag o izmerenom nivou buke i zato ga sud ne uzima u obzira. Zato će novi uređaji za merenje buke morati da imaju zapis o svim podacima: nivou buke, datumu vremenu merenja i ostalom što za sud može biti validan dokaz - navodi se.

Već postojeći uređaji za merenje buke kojima raspolaže komunalna policija mogu da rade samo u ograničenim uslovima.

- Mogu da mere buku samo u zatvorenom prostoru,. To znači kada nam se neko žali na nesnosnu buku u komšiluku, komunalni milicajac dođe u stan kod toga ko se žali da izmerimo buku i vidi da su otvoreni prozori ne može da izmeri buku, a sa zatvorenim prozorima rezultat merenja je sasvim drugačiji. Zato ti novi uređaji moraju da omoguće merenje buke i na otvorenom odnosno sa udaljenog mesta.

Adekvatna borba protiv buke zahteva i zoniranje delova grada, te ista granična vrednost za buku ne može biti u ulici gde prolazi gradski prevoz i tamo gde ne ide javni saobraćaj.

Takođe, komunalni milicajci će morati verovatno da prođu i obuku za rukovanje novim uređajem, navedeno je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buritto i Drina

    7. maj 2021 | 16:39

    Dodjite u Kraljice marije 1. Nesnosna buka iz kafica, ali Komunalna policija ili i ne dodje u 4-5h ujutru (2019-te su radili do 05h ujutru), ili dodju, opomenu ih i po odlasku je sve isto. Verovatno par hiljada ljudi ne spava od njih. A nalaze se ispred Gradske uprave. Sta reci??

  • Mićo

    7. maj 2021 | 16:54

    A za lajanje pasa?????

  • Real

    7. maj 2021 | 15:48

    Treba izmestiti fabrike iz naseljenih mesta.Treba napraviti srpski las vegas (grad samo za zabavu).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA