≫ 

Počasna paljba na Kalemegdanu povodom Dana pobede: "Ne smemo zaboraviti zla fašizma"

Paljbi je prethodilo podizanje državne zastave i intoniranje himne, nakon čega je pročitana Naredba predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića

  • 1

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je počasnoj paljbi koju su danas na Kalemegdanu, povodom obeležavanja 9. maja - Dana pobede nad fašizmom, izvršili gardisti Vojske Srbije.

On je poručio da nikada ne smemo da zaboravimo sve kćeri i sinove naše zemlje koji su dali svoje živote da bi izvojevali slobodu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Počasnom artiljerijskom paljbom započeli smo obeležavanje velikog praznika za našu zemlju. Dan pobede je dan kada se sećamo svih kćeri i sinova naše zemlje koji su dali svoje živote ili su ih ponudili na oltar otadžbine da bi izvojevali ono najvažnije slobodu, bezbednost i normalan život - naglasio je ministar Stefanović.

Kako je istakao, oni su nam ostavili jedno veliko zaveštanje.

- Amanet da moramo da se sećamo svih tekovina njihove borbe da pobede fašizam, da ne smemo da zaboravimo sva zla fašizma koji su se dogodila na teritoriji naše zemlje i ko je imao koncentracione logore, pa i logore za decu. Ne smemo da zaboravimo ko su oni koji su bili na strani Hitlera, a ko su bili oni koji su se borili protiv fašizma - ocenio je ministar Stefanović.

On je podsetio da su mnogi od tih boraca, u vreme kada su se latili oružja silom prilika, i krenuli u borbu za slobodu bili gotovo deca, koja nisu marila ni za svoje živote.

- Naš zadatak je da se borimo da tu slobodu očuvamo, da ne zaboravimo njihove žrtve i koliko je ta sloboda skupo koštala Srbiju. Ali i, isto tako, da jačamo našu vojsku, da ulažemo novac u njeno opremanje i da jačamo njen kadar. Da se potrudimo da se uvek setimo da samo jaka vojska znači jaku Srbiju, a samo jaka Srbija može da garantuje prospertitet i napredak svojim građanima - poručio je Stefanović.

Pripadnici Garde Vojske Srbije na Kalemegdanu su izvršili počasnu artiljerijsku paljbu ispaljivanjem deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Počasnoj paljbi prisustvovao je i komandant Garde general-major Milomir Todorović.

Paljbi je prethodilo podizanje državne zastave i intoniranje himne, nakon čega je pročitana Naredba predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, na osnovu koje su pripadnici Garde izvršili počasnu paljbu.

Dan pobede nad fašizmom obeležava u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Video: Počasna artiljerijska paljba povodom Dana pobede

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    9. maj 2021 | 06:44

    Nato fasisti su zaboravili I isti koji su se protiv nemaca borili a I nemci su zaboravili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA