≫ 

Na Trgu republike održana ceremonija povodom Dana pobede: Tu su se vodile najteže borbe

- Pobedom nad fašizmom utkali smo svoju istoriju - naveo je zamenik gradonačelnika Beograda

  • 5
Ceremonija na Trgu republike, obeležavanje Dana pobede nad fašizmom Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić danas je zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, ministrom bez portfelja Nenadom Popovićem i ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocanom-Harčenkom prisustvovao ceremoniji obeležavanja Dana pobede nad fašizmom na Trgu republike.

Vesić je ovom prilikom čestitao Dan pobede i istakao da su se na Trgu republike odigrale možda najteže borbe prilikom oslobođanja Beograda.

- Ovde su bili nemački mitraljezi na Narodnom muzeju i Narodnom pozorištu i desetine crvenoarmejaca i pripadnika partizanske vojske su dali živote kako bi Beograd bio slobodan. Zato su ovde odmah posle rata sahranjeni crvenoarmejci čiji su ostaci 50ih godina premešteni na groblje oslobodilaca Beograda. Danas ponosno slavimo Dan pobede jer smo to zaslužili - kazao je Vesić.

On je istakao da smo utkali svoju istoriju pobedom nad fašizmom.

- Posle ruskog naroda procentualno smo najviše stradali u borbi protiv fašizma. Imamo pravo da slavimo pobedu, da je slavimo sa našim ruskim prijateljima i sa ponosom. Čestitam vam svima Dan pobede i želim da uživate u koncertu i neka ovaj koncert znači da smo na putu da pobedimo još jedno zlo a to je virus korona. Nadam se da ćemo se brzo vratiti normalnom životu - rekao je Vesić.

Vulin: Srpski narod je uvek na pravoj strani sveta 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da su veliki i moćniji umeli da pogreše u izboru kada je istorija bila u pitanju i stanu na stranu zla, dok srpski i ruski narod nikada nije bio na pogrešnoj strani sveta.

- Mogu da pokušavaju da promene istoriju ali činjenica da su Srbi i Rusi bili na pravoj strani nikada se neće moći promeniti jer su nas naši preci stavili na pobedničku stranu. Već decenijama unazad se pokušava izvršiti revizija rezultata Drugog svetskog rata. Decenijama već pokušavaju da nam dokažu i objasne kako smo suviše mali da bismo bili nezavisni i kako treba da slušamo i kao 1941.godine pognemo glavu pred moćnijim i brojnijim. Decenijama pokušavaju ali nisu i neće uspeti - rekao je Vulin.

On je naglasio da je srpski narod uvek na pravoj strani sveta i ima pravo da govori glasno.

- Neka ćute oni veliki i moćni koji su dolazili u ovaj grad sa tenkovima. Srpski narod je svoju slobodu izborio. Mi nemačke tenkove nikada nismo čekali raširenih ruku. Ima drugih naroda na Balkanu koji su stajali mirno pred okupatorom i koji su smatrali da su deo tog novog velikog poretka. Neka se postide kada govore o antifastičkoj pobedi jer to nije njihova pobodea nego naša - rekao je Vulin i čestitao Dan pobede.

Popović: Pokušaj da se žrtve predstave dželatima

Ministar bez portfelja Nenad Popović je istakao da je pre 76 godina naši preci su učinili veliki podvig i oslobodili ne samo Srbiju i Rusiju nego celu Evropu.

- Danas postoje pokušaji da se istorija falsifikuje i da se žrtve predstave dželatima, a dželati žrtvama. Nećemo to dopustiti jer je istorija samo jedna i ona nam govori da su Srbija i Rusija pobedile u Drugom svetskom ratu i bile su na strani pravde. Moramo da čuvamo ovu istoriju i da ne dozvolimo da je falsifikuju. Danas na ovaj dan sećajući se naših slavnih predaka želimo da poručimo da je Srbija moćna i jaka i da želi mir. Čestitam vam Dan pobede - rekao je Popović.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je zadovoljstvo na mogućnosi da se obrati povodom Dana pobede koji je naš zajednički dan i naš sveti praznik.

- Ovo je dan koji je preokrenuo istoriju i razvoj civilizacije i odredio unapred razvoj Evrope. Rusi i Srbi su uvek bili na pravoj strani istorije. Ovo se dešavalo u Drugom svetskom ratu ali dešava se i sada s obzirom na pokušaje da se istorija izmeni. Nastavićemo zajednički da delujemo sa Srbijom kako bismo sačuvali kulturu sećanja pamćenja i tekovine zajedničke pobede - rekao je Bocan-Harčenko.

Video: Plašite nas se! Evo šta od vojne opreme Putin isteruje na Crveni trg za Dan pobede

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    9. maj 2021 | 18:35

    A gde je gradonacelnik?

  • Antun pokatoliceni srbin

    9. maj 2021 | 17:15

    Da li slave amerikanci,englezi francuzi i ustase I oni su se borili protiv fasizma valda ih sramota kad su I sami takvi.

  • Bole

    9. maj 2021 | 17:50

    Najgore je uopstavati. Nisu svi u jednom narodu bili borci protiv fasizma. Eto da budem konkretan. Ljotic, Pecanac, Vujkovic, Dragi Jovanovic, Acimovic.....I da ne nabrajam. Nediceva Srbija nije bila na strani pobednika. Srbinu NOB su bili na strani pobednika. Uopstavanje je velika greska. Pa kada dode u Srbiju Putin prvo polozi venac na groblje Sovjetskih boraca i Titovih partizana I nikom drugom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA