Spektakularni vatromet u znak pobede obojio svojim iskrama nebo iznad Beograda: Sećajmo se 9. maja

Vatromet je ispaljen malo pre 22 sata

  • 7

Nakon svečane Akademije, koja je u Narodnom pozorištu upriličena povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu, 9. maja, usledio je spektakularni vatromet koji je obojio nebo iznad Beograda.

Podsećamo, na Akademiji su govorili predsednik Srbije Aleksandarr Vučić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, Predsednik udruženja Saveza boraca NOR Srbije general major Vidosav Kovačević, a posebno su pozdravljeni i ratni veterani, pukovnik Ljubiša Antonijević i Dragan Mašala, borci Treće krajiške narodnooslobodilačke udarne brigade, Konstantnin Munižaba, borac Šeste krajiške brigade, kao i Mila Đorđić koja je na ruskom tenku učestvovala u oslobađanju Beograda.

Vučić je svoje obraćanje na svečanoj akademiji povodom Dana pobede nad fašizmom, počeo stihovima “Krvave bajke” Desanke Maksimović, ističući da upravo ti stihovi, kao i poema “Stojanka majka Knežopoljka” Skendera Kulenovića na najbolji način opisuju tragediju srpskog naroda i sve što se dogodilo u Drugom svetskom ratu.

- Svakim budućem Hitleru naša prestonica će reči ne - pričao je Vučić.

Prethodno je predsednik Srbije uručio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena austrijskom književniku i nobelovcu Peteru Handkeu.

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, na groblju Oslobodilaca Beograda danas su položeni i venci.

Vence su položili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici ambasada pet zemalja bivšeg Sovjetskog saveza - Rusije, Belorusije, Ukrajine, Azerbejdžana i Kazahstana.

Vence su položili i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici Vojske Srbije i SUBNOR-a.

Položeno je i cveće na spomenike Večne vatre i crvenoarmejcu, koji se nalaze u sklopu kompleksa Spomen parka na groblju Oslobodilaca Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo

    9. maj 2021 | 22:41

    Slava palim boricma Ravnogorskog pokreta, prvog pokreta otpora u Evropi protiv nacizma.Vise od 70 godina se gudi i gusla o "partizanskim epopejama", "jurisanju na nemacke tenkove sa bombom u zubima" i "junackoj smrti Save Kovacevica".Red je da se pocast oda i palim Ravnogoricma.To je deo nase istorije i tradicije.Komunizam nije.On je Srbima nametnut puskom.

  • Cika Velja

    9. maj 2021 | 22:30

    Na nebu iznad Sarajeva i Zagreba nema vatrometa...oni su taj rat izgubili!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA