≫ 

Redovi kao bez kraja, "eUprava" zakrčena: U ovim beogradskim opštinama pre stižete na red za pasoš

U četiri beogradske opštine termini su potpuno popunjeni, a velikom brzinom popunjavaju se i ostali

  • 0
Pasoš Srbija Foto: Shutterstock

Sa saznanjem da će ovog leta putovanje biti moguće uz potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test, Beograđani su zavirili u svoje pasoše i videli da ističu, te su se proteklih dana stvorile gužve kako na šalterima, tako i za onlajn zakazivanje. Većina građana će za termin za vađenje pasoša morati da sačeka do juna, a s obzirom na to koliko se termini brzo "razgrabe", potrebno je zakazati već sada.

Trenutno je, obzirom na to da vađenje ličnih dokumenata može da se zakaže do 30 dana unapred, poslednji dan za zakazivanje je 10. jun. Međutim, u čak četiri beogradske opštine termini su potpuno popunjeni.

Ukoliko želite da zakažete termin za pasoš pre juna, jedina opcija vam je opština Vračar, gde je slobodno nekoliko termina 24. maja, a potom je sve ponovo popunjeno do 2. juna. Sve ostale opštine prve slobodne termine imaju u junu, a najpre ćete doći na red na Zvezdari, gde možete da zakažete vađenje pasoša za 1. jun.

Ukoliko vas neko prestigne pri zakazivanju u ovim prvim terminima, ako možete da sačekate nedelju dana, na Paliluli može da se zakaže 7. juna, a u Rakovici i Starom gradu 8. juna. Voždovac ima svega četiri slobodna termina 10. juna, a onda će sve da bude potpuno popunjeno.

Iako su redovni šalteri na Novom Beogradu potpuno bukirani, postoje četiri šaltera u zgradi SIV-a 3 koji rade samo nedeljom od 8 do 15 sati, a tamo trenutno možete da zakažete vađenje ličnih dokumenata za 13. jun.

Građani mogu i da vikendom odu u Policijsku upravu u Ljermontovoj ulici broj 12a, i to subotom od 7.30 do 20 i nedeljom od  7,30. do 15.30 sati.

Novi pasoš moguće je izvaditi i kada stari važi još najduže šest meseci, a ukoliko je popunjen, zahtev se prima odmah, bez obzira na rok važenja putne isprave.

Zahteve za izdavanje dokumenata građani mogu da podnesu u Policijskim upravama opština u kojima imaju prebivalište, ali i u svakoj drugoj od preostalih gradskih i prigradskih beogradskih opština.

Onlajn zakazivanje nije moguće u sedam prigradskih opština - Obrenovcu, Mladenovcu, Lazarevcu, Sopotu, Barajevu, Grockoj i Surčinu, ali nije tajna da se, kada su velike gužve, "spas" neretko nalazi baš na njihovim šalterima, koji su manje opterećeni.

U roku od mesec dana nadležni organ, koji je primio zahtev, dužan je da izda pasoš. Taj rok je, međutim, u praksi mnogo kraći i građani do pasoša dolaze posle samo desetak dana. Do putne isprave, međutim, može da se dođe i za 48 sati, u hitnim slučajevima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA