≫ 

Detalji požara na Zelenom vencu: Deka vikao da spasu baka Miru iz vatre, ona sva u opekotinama

21 vatrogasac gasio je požar

  • 5

U požaru koji je danas izbio na Zelenom vencu u Pop Lukinoj 15, teško je povređena nekadašnja balerina Mirjana Zdravković Bertolino (84), saznaje Telegraf.rs. Ona je sa teškim opekotinama prevezena u Urgentni centar i dijagnostika je u toku.

Kako nam je rečeno na licu mesta, požar je izbio u stanu u kom je živela sa suprugom Nikolom, kada se navodno zapalio krevet.

- Deka je vikao da iz vatre spasu baku Mirjanu. Živim sprat ispod njih, čula sam zapomaganje. Sve je trajalo deset minuta, vatrogasci su brzo došli. Mira je bila sva u opekotinama - kaže komšinica Dragica Bračić.

Kako dodaje, njen sin je otrčao u obližnju školu po aparat za gašenje požara. Suprug Nikola takođe je učestvovao u spasavanju dvoje komšija. On se, navodi Dragica, nagutao dima, ali je nepovređen.

Požar je izbio na trećem spratu, a rečima komšinice, uzrok požara i dalje je nepoznat.

- Ne zna se kako. Njen suprug kaže da ne zna kako je do nje mogao da dođe upaljač ili nešto što bi moglo da zapali krevet - prenela je reči nesrećnog starca.

Mirjana je dobila nagradu za životno delo

 

Nagradu za životno delo u 2012. godini, koju dodeljuje Predsedništvo UBUS-a, Mirjana Zdravković Bertolino dobila je jer je, kako je istaknuto, zadužila umetničku igru višedecenijskim radom, impozantnom profesionalonom biografijom i bibliografijom, te kreativnim prisupom u interdisciplinarnom tematskom istraživanju umetnosti baleta, visokog profesionalnog i etičkog standarda.

Nakon klasičnog baletskog obrazovanja, Mirjana Zdravković je započela igračku karijeru na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Hrvatskog narodnog kazališta, igrajući solističke uloge i sarađujući sa navećim baletskim igračima i koreografima u tadašnjoj Jugoslaviji. Bavila se i koreografskim radom, kritikom i teatarskom problematikom. Njen bibliografski opus obuhvata studije o najvećim baletskim umetnicima, poput Dimitrija Parlića, Vere Kostić, ali i o beogradskom baletu uopšte.

Od 1979. godine bavi se kritikom baleta, a posebno je interesuju estetika, istorija i fenomenologija igre, baleta i multimedijalnog pozorišta. Kao baletska kritičarka, sarađivala je sa najuglednijim listovima u Srbiji i pariskim časopisem Les Saisons de la Danse, a kao član sa Nacionalnim savetom za igru Srbije i Internacionalnim savetom za igru pri UNESCO (CID-UNESCO) do 2010. godine.

Povodom 20-godišnjice rada, dobila je Povelju i Zlatnu plaketu za unapređenje igre u Narodnom pozorištu u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA