Stojčić: Beograd uskoro dobija zgradu Filharmonije

Prema njegovim rečima, do kraja ove godine ćemo dobiti idejno rešenje i to će biti konačno rešenje koje će pobediti na konkursu

  • 2
KALENIC REKONSTRUKCIJA STOJCIC

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Na međunarodnom konkursu za idejno rešenje zgrade Beogradske filharmonije, koja će se nalaziti između Tržnog centra „Ušće” i Palate Srbija, učestvuje veliki broj najpoznatijih svetskih arhitektonskih biroa, izjavio je za TV K1 gradski urbanista Marko Stojčić.

- Ovaj objekat će sigurno biti jedan od značajnijih arhitektonskih objekata u poslednjoj deceniji, zbog toga što najveće arhitekte nisu imale priliku da rade na Balkanskom poluostrvu previše, već samo neke manje stvari, a ovo je ipak veoma značajan objekat. Njime Beograd može da se ponosi u smislu kulture. Beogradska filharmonija će dobiti objekat kakav zaslužuje i kojim svi mogu da se ponose- istakao je Stojčić.

Prema njegovim rečima, do kraja ove godine ćemo dobiti idejno rešenje i to će biti konačno rešenje koje će pobediti na konkursu. Videćemo, dodao je, i ostale radove na izložbi koju ćemo prirediti.

- Žiri je devetočlani, srpsko-internacionalni, ima značajnih arhitekata, ljudi koji se bave akustikom i drugim bitnim oblastima. Siguran sam da će njihova odluka biti najbolja. Konkurs se završava na jesen, leto je predviđeno za privođenje kraju idejnih rešenja, nakon toga se predaju radovi, a potom će žiri u nekoliko navrata zasedati i izabrati najbolje rešenje - zaključio je Stojčić.

Stojčić je ranije rekao da bi trebalo da izgradnja Filharmonije započne krajem sledeće godine, te da je taj konkurs važan jer su se prvi put javile najznačajnije svetske arhitekte.

Video: Konačno poznato kako će izgledati Linijski park

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloш

    11. maj 2021 | 21:15

    Odličan projekat, ma šta više krucijalan projekat za grad, ništa Beogradu nije bilo potrebnije od opere, Beograd ima sve što jedna metropola treba da ima: kanalizaciju, postrojenja za preradu otpadnih voda, metro, regulisan saobraćaj, čist i zdrav vazduh, parkove, nema kriminala, nema poplava, putevi su najbolj u Evropi...

  • Bas

    11. maj 2021 | 19:24

    Prvo metro...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA