≫ 

Zmije na ulicama Beograda zbog buke: Ako vidite smuka, dovoljno je da uradite samo jednu stvar

Strah od zmija zove se ofidiofobija i može se pobediti

  • 9
Zmija smuk

Foto: Wikimedia/FelixReimann

Samo za poslednjih nekoliko dana građani sa Slavije, iz Kosovske ulice i sa Đerma prijavili su da su videli zmiju u svom kraju. Jedna se pojavila i u ulazu zgrade na Dorćolu. Ljudi kada vide zmiju, ne znaju je li otrovna, a trebalo bi da znaju da su u gradu one uvek bezopasne. Uglavnom su to smukovi i belouške, zaštićene zakonom. 

Smuk je strogo zaštićena i bezopasna životinjska vrsta. Za ljude osim estetskog ne predstavlja nikakvu opasnost.

- Vrlo je bezopasna, zato što se hrani malim životinjama koje davi i guta. Za ljude osim estetskog ne predstavlja nikakvu opasnost, svakako je ne treba dirati - objašnjava Kristijan Ovari, biolog "Beo Zoo vrta" za RTS.

Smukova ima i u gradovima. Zapravo, žive tamo tamo gde ima miševa, a u Beogradu ih ima dovoljno da bi ih privukli.

- Ta neverovatna životinjska vrsta se nalazi svuda oko nas. Voli kamenita područja, voli stare napuštene građevine, podrume, zapravo voli sva ona mesta gde se miševi po prirodi zavlače -  kaže Ovari.

Ako vidimo smuka, nema razloga da se plašimo, jer je bezopasan. Dovoljno je zaobići ga.

- Ako se jako plašimo, onda je uvek najjednostavnije uhvatiti jednu metlu i samo je nežno pomeriti sa strane, jer bitno je razumeti da se zmija nas mnogo više plaši, nego mi nje - ukazuje Ovari.

U centru grada, posebno na Dorćolu, poslednjih meseci bilo je mnogo rekonstrukcija. Sunce, buka i radovi izmamili su smukove napolje.

- Jako dobro oseća podrhtavanja zemljišta i najmanje vibracije, a naravno ovi građevinski radovi prave ne male nego poprilično velike vibracije. Automatski to plaši sav podzemni živalj, tako da između ostalog i zmije dolaze na površinu, ne bi li pobegle od izvora buke ili mogućnosti odrona - kaže Ovari.

Smukovi su plašljive životinje, ne napadaju i nisu otrovni. Pobeći će ako im priđete na nekoliko metara. Nema razloga da ih ubijate, bezopasni su, a kažnjivo je i zakonom, jer su zaštićena vrsta.

Strah od zmija zove se ofidiofobija i može se pobediti. Dovoljno smo životinja istrebili, ne moramo i ovu vrstu. Možda je bolje da pobedimo svoje strahove.

Video: Hrabri Vladica spasao smuka kog je zatekao na putu, ugrejao ga u svojim kolima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nevena

    13. maj 2021 | 09:21

    Ja kad bi videla zmiju onesvestila bih se tako da nebih mogla da reagujem

  • Bojan

    15. maj 2021 | 09:29

    Posto su cene toliko skocile u marketima,ja sam planirao da se hranim zmijama,kao u vojsci kad smo bili na prezivljavanju,ali vidim da bi i ovo bio skup rucak.Pa sto jednostavno ne bace atomsku bombu na nas i da zavrse,a ne ovako da muce ovaj jadni i napaceni narod,mislim na vlast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA