≫ 

Na današnji dan počela je kiša koja je Obrenovčanima oduzela sve: Prošlo je 7 godina od poplava

Oko 90 odsto obrenovačkih porodica izgubilo je gotovo svu imovinu, a 27 osoba, mahom starijih građana, utopilo se

  • 4

Video: Zvali su ga izgubljenim gradom, danas je novi grad bez uspomena: Obrenovac pet godina od najveće tragedije

Na današnji dan pre sedam godina počele su poplave u Obrenovcu. Nivo vode je rastao iz minuta u minut, a rezultat je bio da je meštanima Obrenovca voda dostigla gotovo do krovova porodičnih kuća. Iz nje su virili samo vrhovi uličnih svetiljki. Spasilačke ekipe pomagale su iz čamaca, ali i helikoptera.

Tog dana kiša je lila, ali niko nije ni slutio da će situacija da postane toliko drastična da će već sutradan da bude proglašeno vanredno stanje.

Evakuacija je u obrenovačkim selima počela 15. maja. Tada još nije izgledalo da će situacija u samom gradu da bude toliko dramatična. Dan kasnije počeo je haos. Sa svitanjem su se oglasile sirene. Voda je dosezala do članaka. Kroz nekoliko sati od parkiranih automobila videli su se samo prozori. Obrenovačka naselja pretvorila su se u velika jezera. Helikopteru su počeli da nadleću grad.

Čamci su gradom plovili već 17. maja i u toku je bila evakuacija stanovništva. Prvi spratovi zgrada uopšte se nisu videli.

Iako su meštani određenih delova grada mislili da voda neće da dođe do njih, voda je u ceo grad, koji ima oblik levka, prodrla podjednako, te je sve snašla ista sudbina.

Ljudi u svoje domove nisu mogli da se vrate sve do 1. juna.

Oko 90 odsto porodica izgubilo je gotovo svu imovinu, a 27 osoba, mahom starijih građana, utopilo se. Šteta je nanesena i infrastrukri i materijalnim dobrima.

Uništeno je 11.500 dobara, uključujući 3.500 automobila i 7.000 kuća, od kojih je 200 potpuno srušeno, kao i 1.000 hektara potopljenih oranica sa usevima koji su bili već zasejani.

Samo iz Obrenovca evakuisano je 25.000 ljudi, a život se nije potpuno vratio u normalu ni nakon skoro dva meseca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dj

    14. maj 2021 | 08:40

    Pa nije samo obrenovac nego i jamena kod sida gde je selo potpuno unisteno prvi smo bili na udaru kada su u hrvadskoj minirali nasip ne treba da se zaboravi ni danas nije se oporavilo

  • Nevena

    14. maj 2021 | 08:41

    Ne ponovilo se

  • Alex

    14. maj 2021 | 09:09

    Boze,molim te,samo da se ne ponovi nikome i nikada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA