≫ 

Sadnja drveća ne može "na svoju ruku", iz "Zelenila" poručuju: "Neplanska sadnja dolazi na naplatu"

- Ukoliko je stablo zasađeno neplanski, blizu objekta, blizu električnih kablova, šahtova ili podzemnih instalacija za vodovod i kanalizaciju, kroz određeni broj godina stablo počinje da pravi probleme i oštećenja koje pravi na fasadi objekta ili na pomenutim instalacijama - kažu u JKP "Zelenilo - Beograd"

  • 15
šuma drvo, drveće Foto: Pixabay/jplenio

Uživanje u prelepim prizorima zelenila, ili odmaranje u hladu krošnje, jesu neki od razloga zbog kojih volimo drveće. Međutim, usled narastajućeg problema sa klimatskim promenama, pošumljavanje i sadnja drveća postavili su se kao imperativ u mnogim zemljama. 

Smanjenje zagađenja, očuvanje životinjskog sveta, energetska efikasnost, smanjenje erozije, samo su neki benefiti koje sa sobom nose naši zeleni prijatelji.

Zbog toga je i sve više ljudi koji pokreću akcije sadnje, posebno u gradovima.

- Uglavnom je povod za sadnju drveća i želja da se obeleži neki važan događaj, na primer venčanje, rođenje deteta, uspomena na dragu osobu i slično - kažu za Telegra.rs iz JKP "Zelenilo-Beograd".

Bilo da je razlog želja za opštim dobrom, ljubav prema prirodi ili lični povod, sadnju drveta ne možete uraditi na "svoju ruku", bar kada govorimo o javnim gradskim površinama. Za to su potrebni određeni uslovi. Najpre, neophodno je obratiti se sručnim licima koji će odrediti gde i šta možete da zasadite.

Ako ste naumili da date svoj doprinos i ozelenite neki deo prestonice, prvo što treba da uradite jeste da kontaktirate JKP "Zelenilo-Beograd", kažu iz ovog preduzeća.

- Sadnje koje se izvode na površinama koje su obuhvaćene Programom redovnog održavanja JKP "Zelenilo-Beograd" Beograd se realizuju u skladu sa projektnom dokumentacijom za predmetnu površinu (parkovsku, međublokovsko zelenilo, zelene površine duž saobraćajnica, itd.). Zbog toga je važno obratiti se JKP "Zelenilu-Beograd", kako bi se definisala tačna lokacija koja je pogodna za sadnju i gde postoje uslovi za to - navedeno je.

Isto važi i za građane koji bi želi da ulepšaju i dvorišta stambenih zgrada.

- Građani ili skupštine zgrada koje žele da samostalno da urede zelene površine ispred svojih stambenihobjekata ili da zasade stabla, neophodno je da nam se obrate za dobijanje uslova za uređenje, kako bi se utvrdilo da li je moguća sadnja na mestu koje su odabrali, obim i način izvođenja radova, vrsta sadnice i slično - rečeno je u "Zelenilu".

Deca devojcica sade sadi drvo drvece biljke bastovanstvo priroda Foto: Shutterstock

Zbog čega je važno tražiti dozvolu?

Zbog postojanja podzemnih instalacija, ali i eventualnih problema koje kasnije drveće može da izazove po objekte koji se nalaze u blizini.

- Pri sadnji mora voditi računa pre svega o položaju podzemnih instalacija, kako ne bi došlo do havarije prilikom kopanja sadne jame. Takođe, prilikom sadnje se mora voditi računa o udaljenosti sadnice od objekta. Treba imati u vidu da će sadnica porasti u veliko stablo koje bi, ukoliko nije na dovoljnoj udaljenosti od objekta, moglo da pravi probleme stanarima kada bude dostiglo svoje pune dimenzije, kontaktom krošnje i objekta ili korenovim sistemom.

A koju vrstu sadnice da odaberete za određeni teren i gde postoje uslovi za sadnju, odgovor ćete dobiti od stručnjaka.

Neplanska sadnja, dugoročna naplata

Iako nećete biti "udareni po džepu", ukoliko bez saveta sručnjaka posadite drvo, iz "Zelenila" ipak savetuju da to ne činite, jer posledice obično budu loše i po drveće i po čoveka.

- Događa se i da sugrađani iz najbolje namere sade stabla na javnim zelenim površinama, a da se prethodno nisu konsultovali sa nama. Preduzeće nema običaj da podnosi prijave za ovakve aktivnosti sugrađana, jer je svako stablo važno. Međutim, ono što neminovono "dođe na naplatu" zbog neplanske sadnje nije novčana kazna, već ukoliko je stablo zasađeno neplanski, blizu objekta, blizu električnih kablova, šahtova ili podzemnih instalacija za vodovod i kanalizaciju, kroz određeni broj godina stablo počinje da pravi probleme i oštećenja koje pravi na fasadi objekta ili na pomenutim instalacijama. Tada dolazimo u situaciju da upravo sugrađani koji su i zadadili stablo, ne vodeći računa o svemu napred što smo naveli traže njegovo radikalno orezivanje ili seču - upozoravaju iz JKP "Zelenilo-Beograd".

Procedura postoji, ponekad se i oduži, ali za dobrobit svih treba se obartiti stručnjacima.

Čak i kada je reč o privatnim površinama, za koje formalno ne treba tražiti dozvolu, konsultacije se preporučuju u svakom slučaju.

- Najbolje je da nam se građani obrate i potom u dogovoru sa nama zasade stablo koje će rasti i razvijati se neometano i dati svoj pun doprinos oplemenjivanju predela i poboljšanju životne sredine, zbog čega je na kraju krajeva i zasađeno - rečeno je.

Sadnice se obično nabavljaju u nekim od proizvodnih mesta sadnog materijala "Zelenila", budući da poseduju specifikaciju o ispravnosti.

Video: Slikovita ruševina: Priroda je uzela svoj danak, a prizori oduzimaju dah

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    23. maj 2021 | 22:21

    Ma da, al zato da se sece to moze kako ko hoce.

  • Drvodelja

    23. maj 2021 | 23:03

    Gradsko zelenilo treba da promeni ime u Gradski asfalt. Poslusajte pesmu od Ramba Amadeusa Beton,Beton

  • Veteran

    23. maj 2021 | 21:55

    Evo ovi samo da ti naplate nešto, ni u jednoj državi nije ovako..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA