≫ 

Poražavajući snimci iz autobusa: Vozači jedu pljeskavice, telefoniraju dok voze, kazne za njih 250

U svim autobusima koji imaju pojaseve putnici moraju biti vezani, upozoravaju iz MUP-a sve one koji se voze linijskim prevozom

  • 12
vozac autobusa mobilni telefon, telefonira Foto: Shutterstock

Ovih dana bi trebalo da oko 250 vozača autobusa, većinom javnog gradskog prevoza, na kućnu adresu dobije mandatne kazne zbog korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje putnika. Prekršaji su, naime, dokumentovani snimcima sa javnih kamera koje su postavljene po gradu, javlja RTS.

Kako se navodi, iz MUP-a je rečeno da su kamere zabeležeile i prave bisere, te postoje i primeri u kojima vozači laktovima voze jer u jednoj ruci drže telefon, a u drugoj pljeskavicu.

U proteklih pet godina autobusi su učestvovali u 11.500 saobraćajnih nesreća, poginulo je 146 ljudi, 6.350 osoba je povređeno, a oko 70 odsto udesa desilo se na području Beograda i zato je ono najugroženije.

Veliki broj primedbi građana, pa i video-snimci, učinili su da policija počne da kontroliše vozače gradskog prevoza u prestonici. Aktivirane su nedavno postavljene kamere i rezultati su poražavajući, navodi se.

- Pomoću video-nadzora dokumentovano je 250 prekršaja nepropisnog korišćenja telefona od strane vozača autobusa. Vozačima su u prethodnih nekoliko dana na kućne adrese dostavljeni prekršajni nalozi sa pozivom - kaže Boban Milinković iz Saobraćajne policije.

Najčešće krše pravila turistički autobusi i to kada je u pitanju dužina vožnje, pa se takvi vozači mogu isključiti iz saobraćaja, što je neprijatno za putnike.

Kontrola će biti još i biće pojačane, a neke od škola i institucija najavile su organizovani prevoz dece i đaka i za vreme raspusta. Sva vozila i vozači biće kontrolisani.

U 2019. godini bilo je 18.000 pregleda, a sada su spremne i nove patrole specijalno obučene za to.

- Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je obuku za kontrolu autobusa, kojom će biti obuhvaćeno još 400 saobraćajnih policajaca, tako da će Saobraćajna policija biti u mogućnosti da efikasno i brzo pregleda sve autobuse koji prevoze decu - kaže Milinković.

U svim autobusima koji imaju pojaseve putnici moraju biti vezani, upozoravaju iz MUP-a sve one koji se voze linijskim prevozom.

Ko to ne učini biće kažnjen, a ako neće da plati, to će morati da uradi prevoznik koji je prodao kartu i koji je dužan da upozori na to da je vezivanje obavezno.

Video: Tuča u autobusu na liniji 23: Devojke se čupale i udarale zbog momka, skočili i vozač i putnici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    4. jun 2021 | 13:20

    Vozači autobusa... Da su cvećke... Nisu... Ali, obezbediti im uslove normalnog rada. Pauze između tura, toalet, zaštitu od psihića i bahatih, itd., itd... A onda ga kažnjavaj, žestoko... Naravno kada budete kažnjavali i ostale učesnike u saobraćaju, koji to isto rade, ali nisu u fokusu...

  • Boža zemunac

    4. jun 2021 | 13:36

    Ko nije vozio kamion i autobus nema pravo da komentariše.

  • Jana

    4. jun 2021 | 13:14

    Zaista je bas tako cak ponekad voze sporo ( 30 na sat) verovatno imaju svoje razloge ....ali vecina je divna i sasvim pristojna ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA