≫ 

Gorani se na prozor "doselila" retka vrsta ptice: Sada je u njenoj novoj kućici još divniji prozor

Vetruška, ptica grabljivica iz roda sokolova, od silnih zgrada i prozora na Bežanijskoj kosi, doselila se baš kod nje

  • 1

Beograđanka Gorana Gligorović Angebrant već neko vreme ima posebnog gosta u praznoj saksiji na svom prozoru.

Vetruška, ptica grabljivica iz roda sokolova, od silnih zgrada i prozora na Bežanijskoj kosi, doselila se baš kod nje. Snela jaja, a nakon nekog vremena dobila i svoje ptiće.

- U Beogradu nema baš mnogo parova i ukoliko žele da se gnezde u saksijama i žardinjerama, neka ih građani puste i ne ometaju. One nisu sposobne same da naprave svoje gnezdo i koriste bilo šta gde mogu da iznesu svoje ptiće. Nemojte ih terati, budite im dobar domaćin. Ne zahtevaju ništa od vas. Ne treba im davati hranu, same se snalaze, samo ih treba pustiti na miru - kaže za Telegraf Gordana.

Ova vetruška je ležala na svojim jajima oko mesec dana, da bi na svet stiglo četiri ptića.

Vetruška i njena mala porodica su i dalje stanovnici ove saksije i biće sigurno još nekoliko meseci dok juniori ne nauče da lete.

A da li planiraju da se otisnu "u svet" niko to ne zna!

Ovaj soko naseljava stepske predele, obode šuma ali se sve češće nalazi u gradskim sredinama gde se gnezdi na krovovima visokih zgrada. b Ima ih i u Novom Sadu, Nišu i Pančevu na visokim zgradama. Kao i svaki soko, vetruška takođe ne gradi svoje gnezdo već ga preotima najčešće vranama ili se useljava u već napravljena "gnezda".

Vetruška je veoma korisna ptica, jer, kao i sova, gradove oslobađa velike količine glodara kojim se hrani. Procenjuje se da samo beogradske vetruške godišnje grad oslobode od oko desetak tona miševa i sitnih glodara.

Ptica se gnezdi u periodu od polovine aprila do avgusta. Ženka vetruške snese pet do šest jaja, i samo ona leži na njima dok mužjak lovi i donosi hranu. Ukoliko se ženki nešto dogodi, nema nade ni za mladunce, jer samo ona ume da ih pravilno hrani sitnim komadima plena.

Video: Ugrožen, ali slobodan: Uživajte u letu beloglavog supa iznad netaknute prirode Uvca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA