Na Adi Ciganliji počela akcija "Parkiraj i bicikliraj"

Na Adi Ciganliji plaćanjem celodnevnog parkinga od 150 dinara mogu da se dobiju besplatno dve bicikle za odrasle i dve za decu

  • 0
VESIC ADA BICIKLI

Foto: Beoinfo/Predrag Mitić

Na Adi Ciganliji počela je akcija "Parkiraj i bicikliraj", a Parking servis obezbedio je dodatnih novih 110 bicikala koji će besplatno moći da koriste posetioci koji plate celodnevni parking od 150 dinara.

Zamenik gradonacelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će svuda gde je moguće na javnim otvorenim parkiralištima tokom proleća i leta grad Beograd nuditi građanima besplatno korisćenje bicikala, posebno na Adi Ciganliji i najužem centru grada.

Naveo je da se ta akcija sprovodi i na sportskom centru Milan Gale Muškatirović, na parkiralistu Sava centra, u garažama na Obilićevom i Zelenom vencu.

- Na taj način zelimo da damo doprinos da se urbana mobilnost građana podigne i da više koriste bicikle - rekao je Vesić.

On je precizirao da na Adi Ciganliji plaćanjem celodnevnog parkinga od 150 dinara mogu da se dobiju besplatno dve bicikle za odrasle i dve za decu i pozvao sve građane da iksoriste tu mogućnost jer, kako je rekao, na Adi Ciganili nije mesto za automobile.

Vesić očekuje da će se ova akcija i dalje širiti.

Najavio je da se očekuje tender Parking servisa na jesen za ostavljanje javnih bicikala za prvih 150 stanica i za oko 1.500 bicikala.

- Beograd će prvi put dobiti javne bicikle, nastavljamo sa pravljenjem bicikl staza, u naredne 4 godine planiramo oko 110 novih biciklističkih staza, a biće nastavljeno i sirenje pešackih zona - kazao je Vesić.

Naveo je da se Beograd opredelio da biciklistički i pešački saobraćaj ima prednost u odnosu na automobilski i da će to biti mnogo lakše kada bude uveden metro.

Predložene su izmene zakona o bezbenosti saobraćaja kako bi se uvele bicilističke i pesacke ulice u kojima će prednost imati pešaci i biciklisti, kao što je plan sa ulicom Kneginje Zorke.

"Trazili smo da se omoguć da bicilisti koriste žute trake za autobuse van špica", rekao je Vesić i dodao da će grad tokom ovog meseca pokrenuti konkurs za subvencije po 5.000 dinara za kupovinu 2.000 bicikala domaće proizvodnje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA