Ko je otmeni beskućnik sa beogradskih ulica i kako mu se u decembru 2017. život okrenuo naopačke?

Rođen je u Beogradu, pamti kako mu je u životu doskora "sve išlo kao po loju"

  • 9
Nikola Vranić Youtube Printscreen/ PRVA

"Beskućnik dendi" je gospodin sa beogradskog asfalta sa beretkom u ruci. Ujedno je naziv filma snimljenog po njemu. Pogled ka tlu, a beretka prazna. Možda zato što ne izgleda kao beskućnik.

Kako se predstavio za "Eksploziv", ovaj neobični čovek zove se Nikola Vranić. Rođen je upravo u Beogradu, 1969. godine. Trideset godina bavio se baletom.

Na ulici je od decembra 2017. godine. Tada je, kaže, izgubio sve. U porodičnoj tragediji ostao je bez oba roditelja. Utom je prodao stan, potrošio novac i krevet zamenio klupomo. Izgubio je i posao.

Kaže i da mu je do te zime 2017. godine sve išlo od ruke.

- Do tada mi je sve išlo kao po loju. U detinjstvu, sećam se, tetka mi je donela puna dva kofera garderobe. 'Evo da se zna ko tebe voli' - rekla mu je.

Od tada, ocenjuje, gaji ljubav prema lepoj garderobi. Ostali su mu sakoi, pantalone, košulja, zimske cipele. Kada sakupi nešto novca, kupiće, kaže, sandale.

Njegova prijateljica veruje da upravo zbog toga na ulici i ne može "da zaradi".

- Ovakvu sudbinu nije zaslužio. Ovo je iznenađujuće za mene, s obzirom na to da ga nisam videla skoro deset godina. On uopšte i ne zna da prosi - kaže koleginica Ivana Zonjić, navodeći da ga maniri i navike na "ulici sapliću".

O njemu je napravljen i film. Reditelj Jugoslav Nikolić kaže da je iz naziva - "Beogradski dendi" - jasno da se iako beskućnik oblači lepše nego većina.

- Na ulici naučite sve i svašta. Ali bih voleo da se sklonim sa nje. Pre sam se gadio kada moram da prođem pored beskućnika. 'Osećaju se, samo nikad ovo da mi se ne desi', mislio sam. Sad spavam u parku, pa u nekom ulazu... - navodi kako mu je.

- Više je bilo prijatnih trenutaka nego neprijatnih - objašnjava da poneko stane da sa njim porazgovara.

Sa ljubavlju se seća dečaka koji je poželeo da mu dodirne bradu. Pred majkom ga je pitao: "A što si ti tužan?"

Nikola do 19. juna ima smeštaj, zahvaljujući prijateljima, a od onda će ponovo biti na ulici. Ko može i želi da pomogne, može se javiti redakciji "Eksploziva".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤔

    21. jun 2021 | 21:24

    Prodao je stan i potrosio novac. I sada drugi treba da mu pomognu ☝

  • ja

    21. jun 2021 | 21:30

    Ovaj covek je jedna divna dusa ❣️

  • Bob

    21. jun 2021 | 22:57

    Potrebno je mnogo sire objasnjenje recenice "prodao je stan, i potrosio novac", kada vec trazite pomoc.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA