Beograđani su danas videli čudnu pojavu na nebu: Direktor RHMZ otkriva o čemu se radi

Objasnio je da iznad Košutnjaka mogu često da se vide

  • 3
Dr Jugoslav Nikolić Meteorološki balon / Foto: RHMZ

Beograđani su danas na nebu videli čudan beli leteći krug i odmah se zapitali o čemu se radi. U pitanju, ipak, nije ništa neobično. Radi se o meteorološkom balonu.

- Za numeričku prognozu vremena nisu dovoljni samo prizemni meteorološki podaci, već se vrše i takozvana visinska merenja meteoroloških parametara, prema standardima Svetske meteorološke organizacije. U tom smislu se i u Srbiji vrše svakodnevna takva merenja lansiranjem meteoroloških balona koji nose merni uređaj sa senzorima, koji komunicira sa radno stanicom pri tlu i odgovarajućim satelitima - kaže za "Telegraf" prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

On objašnjava da se na taj način mere temperatura vazduha, pritisak i vlažnost vazduha i određuju komponente vetra, sve do visine od 30 kilometara, odnosno dok balon ne pukne šireći se na sve nižem pritisku sa visinom.

- Podaci se u realnom vremenu primaju na radnoj stanici pri tlu i imaju strateški značaj ne samo za prognozu vremena, već i za bezbednost vazduhoplova i protivgradnu zaštitu. Jedno merno mesto odakle se lansiraju meteorološki baloni jeste Košutnjak, tako da balone pri vedrom vremenu mogu videti oni koji se nađu na pogodnom mestu u trenucima kad balon, napunjen vodonikom ili helijumom, poleće - dodaje prof. dr Nikolić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA