≫ 

Beograđanin u proseku potroši 230 litara vode dnevno, a juče je ta brojka skočila na 400

Gradonačelnik u posetu JKP BVK

  • 2
Beogradski vodovod i kanalizacija Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posetio je jutros JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" kako bi se uverio da sve dobro funkcioniše u ovom zahtevnom periodu visokih temperatura, kada su povećane potrebe za vodom.

On je za RTS istakao da je sistem stabilan i da su rezervoari na 70 odsto kapaciteta, a da posle 18 časova i pored apela dolazi do naglog skoka potrošnje vode, pogotovo u prigradskim delovima grada.

- Sistem je stabilan, voda je bezbedna, redovno se kontroliše i svi parametri su potpuno zadovoljavajući, tako da možemo biti vrlo zadovoljni. Kontrolišu se uzorci vode na proizvodnim pogonima, kao i na reprezentativnim slavinama kod potrošača u gradu, a analize higijenske ispravnosti vode za piće pokazuju odlične rezultate. Podaci govore da je voda potpuno bezbedna jer ovo gradsko preduzeće funkcioniše na najvišem evropskom i svetskom nivou - rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio da su cisterne sa vodom za piće postavljene od 8 do 20 časova na šest prometnih lokacija u gradu, na Trgu republike, kod Tržnog centra "Staklenac", na Beogradskom sajmu, u smeru ka Čukarici, na Zelenom vencu, kod Vukovog spomenika, kod zgrade Opštine Novi Beograd i u Zemunu, na kraju Ulice cara Dušana.

Gradonačelnik Radojičić je uputio apel sugrađanima da namenski i racionalno koriste vodu, pogotovo u rubnim gradskim opštinama, jer je voda naše zajedničko bogatstvo i svi bi trebalo da pokažemo odgovorno ponašanje u ovom momentu. Kako je istakao, i sa medicinske strane je važno apelovati na građane da bez preke potrebe ne provode mnogo vremena na suncu.

- Ovde sam danas zato da zajedno sa direktorom i stručnjacima JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" još jednom iskontrolišemo da li sve ide po planu i mogu da kažem da sam vrlo zadovoljan kako ovde sve funkcioniše - rekao je prvi čovek Beograda.

Rade Begenišić, direktor Komandno-kontrolnog centra JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" je ovom prilikom objasnio da se na monitorima prati popunjenost rezervoara, koja je trenutno 70 odsto, te da se trude da se taj procenat održi.

JKP BVK u ovom momentu proizvodi 6.600 litara vode u sekundi, što znači da uredno i bez ikakvih problema snabdeva sve potrošače. Ipak, trenutna potrošnja vode je veća za oko 30% u odnosu na godišnji prosek.

- Juče smo imali veliki udar potrošnje vode. Inače je prosek potrošnje vode po stanovniku 230 litara dnevno, a juče je bio više od 400 litara. Registrujemo neracionalnu i nenamensku potrošnju u rubnim gradskim naseljima i koristim ovu priliku da apelujem na potrošače da vode računa o tome. Naša voda nije namenjena za zalivanje betonskih i zelenih površina već za piće i održavanje higijene. Neće biti restrikcija vode, ali apelujemo na građane da se odgovorno ponašaju - rekao je Begenišić.

Gradonačelnik je nakon posete JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" posetio i jednu od šest postavljenih cisterni sa pijaćom vodom, koja se nalazi kod Beogradskog sajma, u smeru ka Čukarici.

Gradonačelnik je za televiziju K1 posebno naglasio da su u okviru mera predostrožnosti uvedene posebne mere u organizaciji rada javnih preduzeća, te će radnici ovih preduzeća, koji rade na otvorenom, u najtoplijem delu dana imati priliku da se osveže, a radiće rano ujutru ili kasno popodne.

- Oko 1.500 radnika javnih komunalnih preduzeća je i danas na terenu, za njih nema odmora i u ovakvim danima. Zato smo im obezbedili dovoljno vode, a apelujemo na njihove rukovodioce da vode računa o tome da radnici u najtoplijem delu dana što manje budu izloženi suncu – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Radojičić je posebno naglasio da se redovno vrši i kontrola javnih kupališta u Beogradu, što je u nadležnosti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

- Upravo sam bio na Adi Ciganliji. Redovno se kontroliše kvalitet vode Savskog jezera, i to dva puta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom, kao i svih javnih kupališta u gradu. Merenje kvaliteta vode sprovodi se od 15. maja do 15. septembra. Rezultati ispitivanja kvaliteta vode u poslednjih 10 godina jasno ukazuju da Grad Beograd ima vodu odličnog kvaliteta. Voda na Adi Ciganliji zadovoljava normu I ili II klase kvaliteta površinskih voda prema svim ispitanim hemijskim i mikrobiološkim parametrima - naglasio je gradonačelnik Radojičić.

Kako je istakao, Beograd počinje da se vraća normalnim životnim tokovima, u Beograd se vraćaju turisti, kupališta su puna.

- Ipak, i pored povoljnije epidemiološke situacije, trebalo bi da svi i dalje vodimo računa i nastavimo da poštujemo propisane epidemiološke mere - zaključio je gradonačelnik Radojičić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    23. jun 2021 | 12:42

    Pa ulažite gospodo u vodovod, a ne avioni kamioni i kule od karata. Vodovod, kanalizacija i prečišćivači otpadnih voda su najvažniji za grad.

  • FANTOM

    23. jun 2021 | 13:31

    Za četvoročlanu porodicu potrošiti 1100 litara vode dnevno? Čudan neki prosek, a jel se računaju i bazeni. To vam dođe kao prosek plata u Srbiji od 550€ ali se tu ne računaju plate kod privatnika i u kineskim radnjama. Vidim ja nešto Savi opao nivo kod Ade ali se povećao iz kanalizacije kod uliva u Dunav. Šćavi li šćavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA