Hitna kontrola klima uređaja u prevozu: Od danas kazne za one koji ih ne uključuju kako bi štedeli

Na gradskim linijama nalazi se ukupno 1.136 vozila i to 736 vozila gradskog prevoznika GSP i 400 vozila privatnih prevoznika

  • 17
Autobusi, vrucina Foto: Mateja Beljan

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić naložio je hitnu kontrolu rada klima uređaja u gradskom prevozu.

- Naložio sam sekretarijatima za javni prevoz i inspekcijske poslove da odmah počnu kontrolu rada klima uređaja u javnom prevozu - rekao je Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Pink.

On je svim prevoznicima, gradskim i privatnim, poručio da će Grad oštro kažnjavati prevoznike u čijim vozilima ne rade klima uređaji.

- Neverovatno mi je da svakog leta imamo istu priču. Neki ne uključuju klimu kako bi štedeli gorivo, a neke ne interesuje da poprave klime. A zašto bi kada se vlasnici i direktori tih kompanija voze u klimatizovanim kolima? Ne znam kako ih nije sramota. Važno je da zarade na prevozu ljudi, da naplate svaki dinar od grada, a kada treba da uključe klimu imaju stotinu izgovora. Kažnjavaćemo ih, a moja poruka privatnim prevoznicima je da im uskoro ističe ugovor i da Grad neće ubuduće da radi sa onima koji su bahati i ne poštuju Beograđanke i Beograđane. Oni vas plaćaju, naše građanke i građani, i tretirajte ih kao ljude - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je objasnio da se tokom letnjeg reda vožnje, na gradskim linijama nalazi ukupno 1.136 vozila i to 736 vozila gradskog prevoznika GSP i 400 vozila privatnih prevoznika, dok na prigradskim linijama prevoz putnika obavlja 242 vozila Laste, Lastre i Strele.

- Jutros rano sam imao sastanak u GSP. Od 736 vozila 569 su autobusi, 70 trolejbusi i 98 tramvaji. Prema izveštaju koji su mi podneli klima uređaji su ispravni u 425 autobusa, svakodnevno popravljaju klima uređaje u 7-8 autobusa tako da će za deset dana klima uređaji raditi u 500 autobusa, odnosno u svim autobusima u kojima je to tehnički moguće.

VESIC ADA BICIKLI Goran Vesić Foto: Beoinfo/Predrag Mitić

Pored toga, GSP u voznom parku ima oko 100 autobusa koji nemaju fabrički urađene klime i koji su stariji od deset godina. Oni će biti zamenjeni u prvoj polovini naredne godine sa novih 100 autobusa za čiju kupovinu smo raspisali tender. Svakog dana, tokom leta, za izlazak na trasu pripremimo 600 autobusa da bi Beograđane prevozilo 569 - rekao je Vesić.

Kada je reč o trolejbusima, Vesić je istakao da su klima uređaji ispravni u 53 vozila i svakodnevno se popravljaju po tri vozila, tako da će za 6-7 dana klime raditi u svim trolejbusima.

Što se tramvaja tiče, u starim ne postoji način da se ugradi klima tako da klima-uređaj radi samo u 30 novih tramvaja. Mnogo veći problem je 400 autobusa privatnih prevoznika u kojima u skoro polovini, odnosno u preko 190 vozila, ne rade klima uređaji. Imaju rok, kao i GSP, da poprave klima uređaje. Tamo gde su klima uređaji ispravni, a ne uključuju ih kako bi štedeli gorivo biće već od danas kazni. Stvarno mi nije jasno kakvi su to ljudi i kako ih nije sramota da ne uključuju klima uređaje ili ih ne popravljaju. Neka se oni voze tim autobusima - poručio je Vesić.

Video: Goreo autobus kod pumpe na Banjici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    30. jun 2021 | 11:16

    Kakva bre klima oni cini mi se pale grejanje ....kuvanje u autobusima uzas...

  • Natasa

    30. jun 2021 | 11:25

    2/3 autobusa u Beogradu nema klimu, mogu misliti kako je tek u busevima u unutrašnjosti Srbije. Da li se neko bavi time šta je potrebno od uslova da ispunjavaju vozila koja služe za javni prevoz gradjana?Koja god zemlja da je rashodovala svoje autobuse ona nam je svoj krš poklonila. Jel mogu prevoznici koji kartu naplaćuju 89 RSD u Beogradu da ponude i adekvatnu uslugu za te pare. Za početak pristojan bus.

  • Tara

    30. jun 2021 | 11:11

    Svake godine ista pesma sa klima uredjejima vi znate kad treba to da se zameni namerno pustaju na ulice autobuse koji nemaju klimu vesicu osto pricas svake godine i nista ne prefuzimas trebavte smeniti vise i dovesti sapica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA