Otkrivene 3 zagađujuće materije u požaru na Dorćolu: Bez opasnih i eksplozivnih, dim išao u visinu

U razgovoru sa predstavnicima Luke Beograd dobijene su informacije da se u skladištima koja su zahvaćena požarom ne nalaze opasne i eksplozivne materije

  • 1
Požar, Dorćol, Luka Beograd Foto: MUP

Po pozivu iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, ekipe Jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd izašle su na lokaciju na kojoj je prijavljen požar kako bi se sagledao uticaj požara, koji je zahvatio jedan od magacina Luke Beograd, saopšteno je iz ovo sekretarijata.

Trenutnim merenjima na terenu utvrđeno je prisustvo zagađujućih materija (SO 2, NO x, CO) na lokaciji magacina zahvaćenog požarom, dok koncentracije zagađujućih materija u rezidencijalnim zonama u široj okolini nisu bile povećane.

Uticaj požara na kvalitet vazduha u bližoj i široj okolini Luke Beograd prati se kontinualno kroz mrežu automatskih mernih stanica za kontrolu kvaliteta vazduha, na kojima nije detektovano povećanje koncentracija zagađujućih materija.

Kako se navodi u saopštenju, do pogoršanja kvaliteta vazduha u neposrednoj blizini magacina zahvaćenim požarom, ali i u celom gradu nije došlo zbog aktuelnih vremenskih prilika, pre svega uticaj vetra, kao i činjenice da se dim brzo podizao u više slojeve atmosfere.

U razgovoru sa predstavnicima Luke Beograd dobijene su informacije da se u skladištima koja su zahvaćena požarom ne nalaze opasne i eksplozivne materije, jer je to jedan od osnovnih uslova za korišćenje magacinskog prostora i u tom smislu postoji rigorozna kontrola.

Preporuke za ponašanje građana koji žive u samoj blizini Luke Beograd usklađene su sa preporukama koje su objavljene od strane vatrogasne brigade Uprave za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA