Da li su tačne informacije da će lekari Hitne navodno biti kažnjeni zbog sirena za malog Stefana?

- Radi se o politizaciji, što je van svake pameti u ovakvoj situaciji i tragediji koju je doživeo naš kolega sa kojim svi saosećamo - rekao je za Telegraf.rs Sergej Pantić, pomoćnik direktora Hitne pomoći

  • 96
Stefan Balić, Karaburma Foto: Facebook Čuvari/ke vatre/Ofk Gol

Društvenim mrežama se širi informacija da će lekari Hitne pomoći koji su prisustvovali mirnom protestu na Karaburmi i solidarisali se sa svojim kolegom koji je izgubio dete puštajući sirene, biti kažnjeni, a kako za Telegraf.rs kažu u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, radi se o "čistoj politizaciji i nikakvo sankcionisanje kolega ne dolazi u obzir".

Lekari Hitne su se, da podsetimo, solidarisali sa kolegom Mihailom, kojeg je sa dvojicom sinova u nedelju, 18. jula na Karaburmi, i to na pešačkom prelazu pokosio Lazar G. (38), pobegao i sakrio se. On je sutradan uhapšen, međutim, sudija za prethodni postupak mu je oduzela vozačku, zabranila mu da napušta mesto boravišta i pustila ga na slobodu.

Za to vreme, maleni Stefan (9), jedan od dvojice dečaka, prošlog četvrtka je podlegao povredama u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj ulici.

Iste večeri na Karaburmi su se građani okupili. Mirnom protestu su prisutvovali i lekari Hitne, koji su palili sirene.

Na mrežama danima kruži informacija da Ministarstvo zdravlja, navodno, hoće da kazni radnike Hitne pomoći jer su uključivali sirene.

Kako saznajemo, radi se o netačnim informacijama, a to nam je potvrdio i pomoćnik direktora Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu dr Sergej Pantić.

- Ovo je apsolutna neistina. Niko nije ni pomislio da sankcioniše kolege. Nikakve sankcije ne dolaze u obzir, niti je to nama neko tražio iz Ministarstva zdravlja. Radi se o politizaciji što je van svake pameti da se radi u ovakvoj situaciji i tragediji koju je doživeo naš kolega sa kojim svi saosećamo - rekao je Pantić za Telegraf.rs i podsetio da su sirene paljene i u subotu kada je mali Stefan sahranjivan.

Lazar G., koji je, kako se sumnja, kriv za ovu smrt, uhapšen je, po drugi put u petak, 23. jula. I nakon toga građani Karaburme, kojima su se pridružili i sugrađani iz ostalih krajeva grada, nastavili su sa protestom, a traže da se preispita odgovornost sudije za prethodni postupak koja je Lazara pustila na slobodu nakon prvog hapšenja.

Sudija R. Đ.  je, da podsetimo, pustila Lazara G. na slobodu bez obzira na njegov policijski dosije. Imao je čak 6 kazni zbog prekršaja u saobraćaju, nekoliko puta je bio u zatvoru zbog drugih krivičnih dela, jednom je bio pod elektronskim nadzorom i novčano je kažnjavan.

Ministarka pravde Maja Popović podnela je danas zahtev Visokom savetu sudstva da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti Radmile Đerić, sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, koja je pustila Lazara G. na slobodu nakon prvog hapšenje. 

On je u petak opet uhapšen i određen mu je pritvor.

Video: Protest građana Karaburme zbog pogibije dečaka na pešačkom prelazu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jj

    26. jul 2021 | 21:47

    Kako ne.....da budu kaznjeni jer su se solidarisali sa kolegom koji je izgubio dete....a onaj ko treba da bude kaznjen da ne bude kaznjen....sramota

  • SVM

    26. jul 2021 | 21:44

    BRAVOOOO. SAMO NAPRED,KAZNITE IH,BRUKE JEDNE. PA TAKSISTI U ZNAK TUGE I SOLIDARNOSTI PRITISNU SIRENE,LOKOMOTIVE PIŠTE TV STANICE NA MINUT PREKINU PROGRAM,FABRIKE PUŠTAJU SIRENE,TO JE I ZA NJIH ZNAK TUGE I SOLIDARNOSTI. NEŠTO KAO MINUT ODAVANJA POŠTE

  • Ogi

    26. jul 2021 | 21:18

    Taj koji bi kaznio lekare hitne pomoći zbog sirena mogao bi odmah da se seli na drugi kontinent.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA