Šta se desilo sa dečakom nakon što je nađen sam u autobusu? Socijalni radnici proveravaju roditelje

Radi se o detetu niskog kalendarskog rasta

  • 22
Dečak u autobusu

Foto: Shutterstock

Dečak V. H. (4), kog je juče u autobusu na liniji 35L pronašao vozač, zbrinut je, on se sada nalazi u bezbednom okruženju, a radnici Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu (GCSR), kako je rečeno za Telegraf.rs, proveravaju kompetenciju roditelja, okolnosti pod kojima se dete našlo bez nadzora odraslih, uslove u kojima dete živi...

Kako nam je rečeno u Centru, radi se o detetu niskog kalendarskog rasta. U trenutku pronalaska, dete je spavalo. Vozač je odmah uključio alarm, o svemu obavestio policiju, ona Hitnu pomoć, a par sati kasnije pronađeni su i roditelja deteta.

Dete su preuzeli socijalni radnici, i kako kažu u Gradskom centru za socijalni rad za Telegraf.rs ono je dobro.

- Dete je dobrog zdravstvenog stanja i adekvatno je zbrinuto - kažu u centru.

Dodaju da Gradski centar za socijalni rad u Beogradu kao organ starateljstva, u skladu sa zakonom, procenom, procedurom i aktuelnom situacijom preduzima sve neophodne mere iz svoje nadležnosti u odnosu na zaštitu maloletnog deteta.

- Kao i u narednom periodu angažovani tim stručnjaka GCSR, u saradnji sa drugim institucijama i ustanovama iz sistema, nastavlja da preduzima sve mere i aktivnosti u daljoj zaštiti deteta u skladu sa procenom, potrebama i aktuelnom situacijom. To znači da se procenjuju okolnosti zbog koji se dete našlo u ovoj situaciji, procenjuju se i proveravaju roditeljske kompetencije i kapaciteti, da li postoji podrška šire porodice, proveravaju se i procenjuju uslovi u kojima dete živi... - objašnjavaju za Telegraf.rs u Centru.

Dodaju da će se u skladu sa tim procenama primenjivati dalje mere i pokretati postupci u cilju zaštite najboljeg intetresa deteta.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević kazala je jutros za RTS da su "minuti bili u pitanju", da je sve ovo moglo i tragično da se završi, i apelovala na sve građane da, kada primete malo dete bez roditeljske pratnje, pozovu policiju ili prijave centru za socijalni rad.

Vozač je o pronalasku deteta odmah obavestio policiju, koja je pozvala Hitnu pomoć i socijalnu službu.

Nestanak deteta je, navodno, bio prijavljen, to je učinila majka a kako su mediji javili ona je to učinila u alkoholisanom stanju.

Koliko su ovi navodi tačni nismo uspeli da potvrdimo, jer do izlaska ovog teksta, iz Ministarstva unutrašnjih poslova nismo uspeli da dobijemo odgovore.

Vladimir Milovanov, vozač koji je pronašao dete ispričao je da se to desilo juče oko 15 časova. Tada je na okretnici video kako dete spava. Prema njegovim rečima, dete je reklo da mu se majka zove Marina, a otac Ivan. Objasnio je da je sreća da je dete bar zaspalo u vozilu, gde radi klima.

- Njih troje je izašlo na tom poslednjem stajalištu. Jedan čovek je bio tu sa sinom, zaprepastio se, pitao me je čijem je dete. Odgovorio sam mu da upravo i ja to gledam - ističe.

Kako saznajemo, majka ima prebivalište na Novom Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😏

    29. jul 2021 | 13:47

    ,, Dete niskog kalendarskog rasta???,, 🤣🤣🤣🤣

  • Perke

    29. jul 2021 | 14:03

    Tipusi iz Centra za socijalni nerad bleje 8 sati i maltretiraju nemoćne i kada je napolju prijatno... Danas je +42 u BGD, nema teoreme da su oni izašli iz klimatizovanih kancova da nešto proveravaju... Otkucali par rečenica i Cao zdravo...

  • Maja

    29. jul 2021 | 14:01

    Vala baš šta znači niskog kalendarskog rasta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA