≫ 

Krivična prijava roditeljima, ako su zanemarili dečaka koji je nađen u busu: Nisu prijavili nestanak

- Tek kada je policija došla do njih, majka je počela da pravi dramu kako joj je nestalo dete, pritom, bila je u alkoholisanom stanju - kaže izvor Telegrafa

  • 4
dete, decak, autobus, izgubljeno napuseno dete

Foto-ilustracija: Shutterstock

Ukoliko Centar za socijalni rad u Beogradu utvrdi da su roditelji zanemarivali dužnost zbrinjavanja i vaspitavanja dečaka V. H. (4), kog je u sredu u autobusu na liniji 35L pronašao vozač, protiv njih će biti podneta krivična prijava zbog zapuštanja i zlostavljanja, kažu za Telegraf.rs u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Sa druge strane, kako saznajemo, nestanak dečaka roditelji uopšte nisu prijavili, kako su isprva preneli mediji.

Sve se desilo u sredu oko 15 časova na okretnici autobusa 35L, kod groblja Lešće. Jedan od putnika pitao je vozača čije je dete, na šta je on rekao da i on to gleda, odmah o svemu obavestio policiju a ona Hitnu pomoć. U trenutku pronalaska dečak je spavao.

Dečak, koji je niskog kalendarskog rasta, odmah je, kako nam je rečeno u Centru, zbrinut. Par sati kasnije pronađeni su i roditelja deteta.

U Gradskom centru za socijalni rad, kako smo juče objavili, u toku su hitne provere kompetencije okolnosti pod kojima se dete našlo bez nadzora odraslih, uslove u kojima dete živi...

Ukoliko se utvrdi da je bilo zapuštanja i zanemarivanja, protiv roditelja će biti podneta krivična prijava.

Dežurni zamenik javnog tužioca obavešten je od policije o navedenom događaju. Tom prilikom je naložio da se prikupe dokazi i da mu se dostavi izveštaj. Takođe, tužilaštvo je naložilo da Centar za socijalni rad izvrši hitnu analizu i nadzor nad porodicom, te ukoliko nakon analize Centar za socijalni rad proceni da su roditelji zanemarili dužnost zbrinjavanja i vaspitavanja deteta podneće krivičnu prijavu na dalje postupanje tužilaštvu zbog krivičnog dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz čl. 193 КZ - rečeno je za Telegraf.rs u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

U Gradskom centru juče je za Telegraf.rs rečeno da je dečak dobro i da je zbrinut. Dodali su da oni, kao organ starateljstva, preduzimaju sve neophodne mere iz svoje nadležnosti u odnosu na zaštitu maloletnog deteta.

- Kao i u narednom periodu angažovani tim stručnjaka GCSR, u saradnji sa drugim institucijama i ustanovama iz sistema, nastavlja da preduzima sve mere i aktivnosti u daljoj zaštiti deteta u skladu sa procenom, potrebama i aktuelnom situacijom. To znači da se procenjuju okolnosti zbog koji se dete našlo u ovoj situaciji, procenjuju se i proveravaju roditeljske kompetencije i kapaciteti, da li postoji podrška šire porodice, proveravaju se i procenjuju uslovi u kojima dete živi... - objasli su nam u Centru i dodali da će u skladu sa tim procenama primenjivati dalje mere i pokretati postupci u cilju zaštite najboljeg intetresa deteta.

Inače, kako Telegraf.rs saznaje od izvora iz istrage, roditelji uopšte nisu bili prijavili nestanak deteta, kako je to objavljeno u pojedinim medijim.

- Tek kada je policija došla do njih, majka je počela da pravi dramu kako joj je nestalo dete, pritom, bila je u alkoholisanom stanju - kaže izvor Telegrafa.rs.

Video: Dirljiv susret majke i kćerke: Bila je sama i uplašena na granici, nije znala gde je otac šalje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomik

    30. jul 2021 | 12:13

    Oduzeti dete takvim roditeljima i dati podobnoj hraniteljskoj porodici!

  • M-78

    30. jul 2021 | 13:21

    Cuj ako su zanemarili....ma ne, slicajno su ga ostavili u busu....

  • Ceca

    30. jul 2021 | 16:18

    Vise se vodi briga o telefonu da se negde ne zaboravi ili izgubi nego o deci.Takvo je vreme stiglo svi jure,zure pilje u telefone,slusalice u usima niko nikog ne gleda.Dobro da su ti fini ljudi videli to dete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA