Žute Patalone za dobrobit dece i društva

U Beogradu je nedavno osnovano udruženje "Žute Patalone - Inicijativa za proučavanje detinjstva i Koncept inkubator društvene odgovornosti"

  • 1
žute patalone

Foto: Promo

Inicijativa Žute patalone stvorena je pod direktnim uticajem Marije Montesori i ima za cilj da dalje istraži fenomen detinjstva i pomogne dobrobiti dece, dok sa druge strane angažuje lične i profesionalne kapacitete i afinitete za promovisanje i kreiranje koncepata društvene odgovornosti.

U DNK Žutih patalona utkana je tako i lična priča o devojčici koja je zamišljala kombi pun dece i muža u žutim patalonama i ženi - mami jednog dečaka, marketinškom stručnjaku i zagovorniku Montesori pedagogije koja je prepoznala potrebu skretanja pažnje javnosti na značaj formativnog perioda, uobličila pokretanje istraživanja ranog detinjstva i popularizaciju Montesori pedagogije.

Stučnjaci se slažu da je prvih 1000 dana presudno za čovekov život, ali ta činjenica nije dovoljno poznata i naučni uvidi nisu primenjeni u praksi.

Zašto ne upotrebimo moć komunikacija da plasiramo ovako važnu poruku? -  pita se Tijana Adamov Ignjatović, osnivač Inicijative Žute Patalone.

Ciljevi udruženje Žute Patalone zato su skretanje pažnje javnosti na značaj ranog detinjstva, popularisanje Montesori pedagogije kao humanističke pedagogije usmerene na dobrobit deteta i društva, podsticanje daljeg istraživanja fenomena detinjstva i društveno odgovorne komunikacije namenjene deci.

Aktivnosti Udruženja Žute Patalone do sada su bile najvidljivije na društvenim mrežama – Žute Patalone čini digitalna zajednica okupljena oko digitalne platforme @zutepatalone – online prostora za promovisanje Montesori pedagogije i značaja ranog detinjstva.

žute patalone

Foto: Promo

Pored digitalne kontent platforme, Žute Patalone svoje ciljeve ostvaruju i kroz iniciranje projekata: "Dan ranog detinjstva", "Institut za proučavanje detinjstva", "Igračke sa svrhom", "Kampanje sa svrhom", "Montesori Ekologija", "Montesori Jezik" i "Montesori Matematika".

Prvi "Dan ranog detinjstva" biće održan 31.08.2021. Žute Patalone su pokrenule inicijativu da se dan rođenja Marije Montesori proglasi "Danom ranog detinjstva". Pozivaju nas da ove godine prošetamo zajedno i skrenemo pažnju javnosti na značaj ranog detinjstva. "Manifest ranog detinjstva" i artikiulacija poruka za dobrobit mališana misija je ove godine.

- Studije ranog detinjstva ne ostavljaju sumnju: prve dve godine života su važne za ceo život, jer u tom periodu, čovek ni iz čega poštaje nešto. Sve što mi jesmo, stvorilo je dete - dete koje smo bili u prve dve godine našeg života. -  rekla je Marija Montesori

U novembru Žute Patalone organizuju "Kampanje sa svrhom", prvi CSR Festival u Srbiji, smotru društveno odgovornih kampanja namenjenih dobrobiti dece. Ovim projektom Žute Patalone žele da podstaknu korporacije da komunikacione ciljeve usklade sa interesima javnosti, i to tako da uočavanjem društvenih problema pomažu u rešavanju istovremeno komunicirajući svoje vrednosti. Pomoć onima kojima je najpotrebnija uključuje i uticaj na buduće generacije, i to sistemski i preventivno. "Kampanje sa svrhom" održavaju se inspirisane rečima Marije Montesori "Usmeravanje naših nastojanja za dobrobit čovečanstva znači prvenstveno da to radimo za dete". Prva smotra će biti revijalna, a u budućnosti će dobiti takmičarski karakter.

U decembru nas očekuje još jedna smotra pod nazivom "Igračke sa svrhom". Tom prilikom ćemo upoznati društveno odgovorne igračke – igračke koje pomažu razvoj deteta ali su i društveno odgovorne.

Posebnu pažnju zaslužuje projekat "Montesori jezik", digitalna kampanja o razvoju govora i pripremi za pisanje i čitanje. Serijal će se bazirati na Montesori preporukama kao i na spoju sa savremenom logopedskog ekspertizom. Danas sve više dece kasnije progovara, što je zabrinjavajuća pojava. Dr Montesori je smatrala da je govor neraskidivo povezan sa inteligencijom. U sklopu ovog projekta planirano je besplatno online logopedsko savetovalište za podršku razvoja govora kod najmlađih, a u pripremi je i elektronski priručnik i aplikacija.

U izdanju Žute Patalone može se naći i priručnik "Montesori za svaki dan", praktičan priručnik za primenu Montesori pedagogije u svakodnevnom životu. U priručniku je predstavljeno 15 praktičnih saveta šta svaka mama može da uradi sama, kod kuće, sa svojim detetom, da bi primenila osnovne postulate Montesori pedagogije.

Serijal "Motesori matematika" podstiče finansijsku pismenost kod najmlađih, prezentujući kako deca predškolskog uzrasta sa lakoćom usvajaju apstakne matematičke pojmove. Danas kada ne prestajemo da pričamo o programiranju za decu i utrkujemo se da podstičemo devojčice na STEM tj. MINT (Science, technology, engineering, and mathematics) više je nego pravi trenutak da stavimo MATEMATIKU u fokus i to upravo kroz kontekst Montesori pedagogije.

Marija Montesori i njena metoda u svemu su bili ispred svog vremena, pa i u prepoznavanju značaja ekološke svesti. Kroz "Montesori Ekologiju" deca ne samo što se podstiču da upoznaju prirodu, poštuju je, neguju i žive u skladu sa njom, već metoda odgaja odgovornu decu koja razumeju koncept međuzavisnosti i celokupne povezanosti.

Montesori pedagogija, humanistička pedagogija koju u fokusu ima samorazvoj i samostalnost deteta koji vode ka samopouzdanoj i srećnoj deci, preživela je test vremena i odgaja reziljente ljude spremne za sutrašnjicu za koju ne znamo kako će izgledati.

žute patalone

Foto: Promo

Ideja osnivanja "Instituta za proučavanje detinjstva" je direktno inspirisana radom dr Marije Montesori.

- Potrebno je otkriti dete, jer je ono, iako je predmet proučavanja psihologije i obrazovanja, i dalje nepoznato.

Stručni tim definisao je ciljeve "Instituta za proučavanje detinjstva". Osnovni istraživački ciljevi Instituta su podrška na putu odrastanja i prenošenje naučnih saznanja u praksu. Istraživačka misija Instituta je poboljšanje uslova života i razvoj punih potencijala naše dece kroz praćenje i podršku ranom razvoju. Misija i vizija Instituta su podizanje svesti o kompleksnosti i međuzavisnosti razvojnih procesa koji se ne mogu odlagati i otkrivanje “tajne” detinjstva.

Dugoročni cilj rada Instituta jeste postizanje društvenog konsenzusa o značaju ranog detinjstva i implementacija u život porodice i društva.

Osnivač i zastupnik Udruženja je Tijana Adamov Ignjatović, sa više od 20 godina iskustva u marketinškoj i društveno odgovornoj komunikaciji, autor digitalne platforme Žute Patalone, zagovornik Montesori pedagogije, sertifikovani Montesori edukator i mama koja primenjuje Montesori.

Udruženje prima donacije, a kupovinom Majice Žute Patalone ili Igračke Žute Patalone direktno pomažete rad udruženja.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA