Vesić: Raspisuje se tender za Muzej grada Beograda

Istorija glavnog grada duga osam hiljada godina biće izložena u adekvatnim prostorijama

  • 0

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je tender za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda, koji će biti raspisan sutra i podsetio da je Beograd poslednji novi muzej dobio pre 56 godina.

Na konferenciji za novinare govorili su i direktorka ovog muzeja Jelena Medaković, sekretar za kulturu Ivan Karl, a događaju je, između ostalih, prisustvovala i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović. Vesić je ocenio da je ovo veliki dan za Beograd i podsetio da je 1965. godine izgrađen poslednji muzej u Beogradu.

Goran Vesić, tender za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda

Muzej grada Beograda Foto: Beoinfo

- Ova zgrada se ne gradi iz početka, ali suštinski nikada nije imala muzejsku namenu, tako da je reč o novom muzeju. Da bismo završili ovaj posao, trebaće nam dve i po do tri godine, a okvirna procena vrednosti radova je 25 miliona evra – rekao je Vesić, navodeći da je on lično inicirao da se ova suma utroši na izgradnju muzeja da bi „muzej grada konačno imao svoju kuću”.

Vesić je podsetio da je zgrada preuzeta od Ministarstva odbrane 2006. godine, te da se do 2014. ništa nije radilo. Tada je raspisan međunarodni tender i dobijeno je, kako je ocenio Vesić, sjajno rešenje.

- Osim što će muzej čuvati 8.000 godina naše istorije, sa oko 136.000 različitih predmeta, njegov značaj je u tome što će biti prvi moderan muzej u Beogradu, u smislu da je koncipiran tako da građani mogu čitav dan u njemu da provedu, što je inače praksa i u svetu. To će biti i svojevrsna polularizacija muzeja, na šta sam posebno ponosan. Biće najveći srpski muzej na skoro 18.000 kvadratnih metara, veći i od Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, odnosno kao četvrtina Luvra. Ovo će biti osnovna zgrada sa glavnom postavkom, a svi ostali muzeji i legati ostaju u njegovom sastavu. Sutrašnji dan je s namerom izabran, jer je 4. avgusta 1551. godine objavljeno beogradsko četvorojevanđelje - kazao je Vesić.

Goran Vesić, tender za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda Foto: Beoinfo

Izražavajući nadu da će u naredna dva do tri meseca biti određen izvođač, zamenik gradonačelnika objasnio je predstojeću proceduru i podvukao da su uslovi za izvođača veoma teški zato što neće moći da se javi niko ko nije gradio ranije muzeje i ko nema iskustva u ovom poslu. Objekat je potpuno pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. U novembru bi trebalo da počnu radovi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA