≫ 

Godišnjica pogroma nad Srbima u "Oluji": "Nikada nećemo dobiti priznanje sveta za naše žrtve"

U 26 godina od akcije "Oluja", hrvatsko pravosuđe pokrenulo je četiri krivična postupka za ratne zločine nad krajiškim Srbima

  • 68

Centralni skup povodom 26. godišnjice progona i stradanja Srba u hrvatskoj akciji "Oluja" održan je večeras u naselju Busije kod Beograda, u kojem danas uglavnom žive izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je skupu, kao i ministri Vlade Srbije predvođeni premijerkom Anom Brnabić. U Busijama su i lideri Srba iz Crne Gore, vođe Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i predstavnici Srpske liste sa Kosova i Metohije.

Opelo u Busijama služio je patrijarh Porfirije sa arhijerejima. Intonirane su i himne Republike Srbije i Republike Srpske.

Minutom ćutanja odata je počast svim žrtvama "Oluje".

Vučić: Republika Hrvatska ovaj dan proslavlja kao dan pobede. Pobede nad kim?

 

Okupljenima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

- Junačni Krajišnici iz Busija, dobro veče vam želim! I danas kada ponovo podsećamo sebe na ovo što se dogodilo u avgustu 1995. istovremeno podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo. Naučili smo da se istorija možda ne ponavlja, ali se svakako rimuje. Jesu Srbi iz Hrvatske gotovo i praktično nestali. Republika Hrvatska ovaj dan proslavlja kao dan pobede. Pobede nad kim? Nad čestitim domaćinima u selima Like, Dalmacije i Korduna? Za nas to nisu smao strašne brojke stradalih. Nikada mećemo zaboraviti kolone traktora koje voze dečaci. Žive su slike sirotinjskog pokućstva na traktorskim prikolicama- rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Mi nikada nećemo dobiti priznanje sveta za naše žrtve. Nikada nam neće reći "Nad vama Srbima u Jasenovcu je počinjen genocid". Nemojte da to zaludu očekujemo od bilo koga, nikada nam neće reći da su Srbi stradalima. Jer postoji jedna istina za njih, a to je da Srbi štrče, da se izdvajaju.

- Dok sam predsednik Republike neću da se izvinjavam onima koji su ubijali desetine i stotine Srba! Nikada se kao danas nije prekrajala istorija. Oni koji su izazvali Drugi svetski rat, danas nam drže pridike kako smo genocidni narod.

- Hvala vam što smo večeras svi zajedno i što pokazujemo koliko volimo svoj narod i što nećemo da zaboravimo ono što su naši krajišnici morali da prođu. Nečija jasna namera da Srba u Hrvatskoj više nema - rekao je Vučić.

- I danas obeležavamo jedno od njenih rimovanja, ono u kojem se, posle pola veka, reč malj rimovala sa rečju metak, i reč kama, sa rečju bomba, i reč istrebljenje, sa rečju proterivanje. Obeležavamo rimovanje reči dr Puka, ustaškog ministra pravde, koji je u julu 1941. godine Srbima poručio: "Ili se uklonite milom iz naše domovine, ili ćemo vas iseliti silom", sa rečima dr Tuđmana, iz jula 1995. godine: "Srbe treba tako snažno udariti da praktično nestanu" - rekao je predsednik.

- Mirno spavajte sokolovi srpski, budućnost vaše dece naš je zavet - rekao je Vučić na kraju obraćanja.

Dodik: Da pamtimo stradanje biblijskih razmera

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je u zločinačkoj akciju "Oluja" 250.000 Srba proterano sa svojih vekovnih ognjišta, a 2.000 ljudi je stradalo, pre svega dece i staraca.

On je podsetio da je važno da pamtimo stradanje biblijskih razmera, samo jedno u nizu stradanja Srba sa tih prostora. Dodik je objasnio da su prostori na kojima su živeli Srbi danas pusti i prazni, a da je iza svega bila ustaška maksima - trećinu Srba pobiti, trećinu pokatoličiti, a trećinu proterati.

- Naš narod je stradalnički. Slušam ovde reči Franje Tuđmana: "Treba učiniti takav udarac da Srbi nestanu". Da li bi ijedan srpski političar to mogao da izgovori? Hrvati su bili podržani od američkih struktura. Dokaz da nisu oni uspeli su naši životi, da Jasenovac nije uspeo su dokaz naši logoraši. Mi tamo živimo i imamo Republiku Srpsku koja zajedno sa Srbijom gradi stabilnost i mir na ovim prostorima. Nema većeg garanta od Srbije na ovim prostorima. Srbija nikada nije pozivala na osvete narod - rekao je Milorad Dodik i istakao da je srpski narod slobodarski, a tu slobodu je uvek delio sa drugima.

Glumica Biljana Čekić koja je tumačila lik "Dare iz Jasenovca" iz istoimenog filma, obratila se prisutnima potresnim rečima, simbolizujući scenu iz filma.

Sve će ovo jednom proći bato moj dobri. Ti si moja duša. Bićemo zauvek zajedno - rekla je Biljana Čekić, glavna glumica filma "Dara iz Jasenovca".

Patrijarh: Ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti

 

Patrijarh Porfirije je podsetio i na ustaške zločine iz Drugog svetskog rata, od Gline do Jasenovca. On je podsetio i na reči svetog Vukašina iz Klepaca - "Samo ti dijete radi svoj posao", te objasnio da je to paradoksalni primer pobede žrtve.

On je rekao da je mnogo puta bio u Dalmaciji i da je zavoleo tu zemlju.

- Bio sam u Dalmaciji. Upoznao sam čestite Srbe, ali i Hrvate. Oni su vekovima upućeni jedni na druge, zajedno živeli, postajali srodnici, ali i imali nesporazume. Siguran sam da i vi delite moje iskustvo zato se pitam - ko je dobitnik vašim progonom? Ostala je pusta zemlja, Bog je izneveren i to kako. Zlo je upisalo samo još jedan dobitak. Znam da ste ovde svili gnezdo, ali da ste srcem i dušom u vašoj Dalmaciji. Malo gde mi je nebo bilo blizu kao tamo - rekao je patrijarh.

- Ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti - rekao je patrijarh.

- Naš narod je toliko puta kroz stradanja osvajao iskustvo slobode i vaskrsenja. Krst Hristov je bez premca kao što je i njegovo vaskrsenje bez premca. Čak i kada pravda ljudska zataji polažemo nade u božiju pravdu. Kada smo verni bogu i crkvi njegovoj onda ćemo dati sve od sebe u izgradnji mira. Nisu nam potrebni samozvani mirotvorci kao posrednici jer su često viđeni nama nepoznatim interesima. Za mir se molimo danas, pamtimo postradale bližnje, ali ne zlopamtimo, dok u molitvi pominjeno našu stradalu čeljad uputimo makar jednu misao gospodu da u svoje molitve primi i druge narode, pred njim su sve žrtve iste, zvale se one Jovan, Jozo ili Jusuf - navodi patrijarh Porfirije.

- Večnaja pamjat svoj našoj braći i sestrama postradalim u operaciji koja se zove "Oluja" - rekao je na kraju besede patrijarh.

Nekoliko hiljada građana okupilo se ispred crkve

 

Na platou ispred crkve u Busijama gde je održana svečanost okupilo se nekoliko hiljada građana iz različitih delova Srbije.

Kako kažu, najvažnije je da se to “čudo” nikada ne ponovi, da čuvamo mir, slogu i slobodu.

- Sećam se velike kolone, kada su deca, od 10, 15 godina na traktorima vozili porodice… Treba oprostiti, ali ne i zaboraviti - rekao je za Tanjug jedan stariji gospodin.

Oluja je, kažu, bila genocid.

- Veliki je broj proteranih, ali šta ćete… Takva nam je sudbina, da nas proteruju sa svih mesta. To je bio genocid, da se više nikad ne ponovi - rekao je jedan žitelj Busija.

Proterano više od 250.000 ljudi, ubijeno više od 2.500

 

U 26 godina od akcije "Oluja", hrvatsko pravosuđe pokrenulo je četiri krivična postupka za ratne zločine nad krajiškim Srbima i to protiv ukupno devet pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih snaga, objavljeno je danas na sajtu zagrebačkog Centra za suočavanje s prošlošću "Dokumenta".

Više od 650.000 izbeglih ili prognanih tokom ratova devedesetih godina stiglo je u Srbiju, a sada je u tom statusu oko 12.500 ljudi.

Od 1.200 kolektivnih centara koliko je u Srbiji bilo, sada ima samo jedan jedini kolektivni centar, u Bujanovcu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • trkac

    4. avgust 2021 | 20:54

    Sta je sa epidemioloskim merama na skupu? Sta kaze krizni stab, dr.Kon, Tiodorovic, Kisic? Pricate za svadbe, kafice, sportske dogadjaje, skolska godina, a veceras 15000 ljudi. Nemate pravo nista da pricate.

  • 🤷‍♂️

    4. avgust 2021 | 20:12

    Kad se i takva nesreca koristi u politicke svrhe... 2 autobusa sns-ovaca iz Borce spakovana i krenula tamo

  • DARKO 100%

    4. avgust 2021 | 20:22

    Najveci neprijatelj Srbije kroz istoriju je nesloga Srba,to se ocituje i danas ,nikako nemozemo naci neki zajednicki cilj i stav o necemu i nazalost zato placamo ceh kroz istoriju,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA