≫ 

"Ko oseća miris dima, neka zatvori prozore i ne izlazi napolje": Da li je vazduh u Beogradu zagađen?

Gradonačelnik je zahvalio Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, vatrogasnoj brigadi i svima koji su tokom noći učestvovali u gašenju požara na deponiji u Vinči

  • 29
Dim u Beogradu Foto: Telegraf.rs

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da je požar koji je izbio juče nešto posle 20 časova na  deponiji u Vinči pod kontrolom i da nema razloga za paniku.

- Naše vatrogasne službe su dobile poziv u 8.29 časova, a na terenu su bile već u 8.42. Dakle, želim da istaknem da su nadležne službe reagovale u najkraćem mogućem roku. Na početku gašenja požara je bilo šest vatrogasnih vozila sa 18 vatrogasaca na terenu, a u ovom trenutku je na licu mesta pet vatrogasnih vozila sa 15 vatrogasaca, a tu su i vatrogasna cisterna sa 30.000 litara vode, tri cisterne javno-komunalnog preduzeća JKP Gradska čistoća i dve cisterne JKP Beogradski vodovod i kanalizacija - rekao je gradonačelnik Beograda.

Kako je dodao, požar je zahvatio površinu od pet hektara, i naglasio da ne postoji opasnost da će se požar proširiti, jer su na licu mesta i četiri vozila teške mehanizacije koja zemljom zatrpavaju mesto požara.

- Iako će građani dim ovog požara moći da vide u narednih nekoliko dana, uveravam ih da nema mesta za strah i paniku. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje su takođe na terenu. Dakle, stručnjaci ovog Zavoda su na mernom mestu u Bulevaru despota Stefana u 10 časova izmerili koncentraciju suspendovanih čestica PM 10 od 60 mikrograma po metru kubnom, u 11 časova bio je nagli skok od 177 mikrograma, a u 12 časova koncentracija ovih čestica je pala na 50 mikrograma po kubnom metru - rekao je on.

Kako je dodao, vetar koji je duvao u pravcu jug-jugoistok ih je doneo iz pravca deponije, ali je zagađenje bilo epizodično, na šta ukazuje i pad ove koncentracije.

- Na mernom mestu na Novom Beogradu u 10 časova koncentracija suspendovanih čestica PM 10 je bila 18 mikrograma po metru kubnom, u 11 se dogodio nagli skok na 60 mikrograma po metru kubnom. Preporuke stručnjaka Zavoda za javno zdravlje su da dokle god građani osećaju miris dima da zatvore svoje prozore i ne izlaze bez preke potrebe napolje. Ipak, zagađenje je bilo epizodično, i pad koncentarcije ukazuje na to da je požar pod kontrolom - istakao je gradonačelnik Radojičić.

Kolektivno venčanje u Skupštini grada Beograda Foto: ATA Images

Gradonačelnik je zahvalio Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, vatrogasnoj brigadi i svima koji su tokom noći učestvovali u gašenju ovog požara, i pohvalio izuzetno brzu reakciju svih nadležnih službi.

- Još jednom ponavljam, nema potrebe za širenjem panike jer su sve nadležne institucije u pripravnosti, na terenu, a i kontrola kvaliteta vazduha koju vrše stručnjaci Zavoda za javno zdravlje je i toku. Informacije o stepenu ovog epizodičnog zagađenja građani mogu pratiti u realnom vremenu i na sajt  beoeko.com - zaključio je gradonačelnik Radojičić.

MUP: Sprečeno širenje požara na deponiji Vinča

Zahvaljujući brzoj i pravovremenoj reakciji pripadnika Sektora za vanredne situacije, sprečeno je širenje požara na deponiji Vinča koji je pretio da zahvati nisko rastinje i okolinu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova danas.

Pripadnici MUP-a, Sektora za vanredne situacije sprečili su širenje požara na deponiji Vinča i stavili ga pod kontrolu, a trenutno na licu mesta nalazi se šest vozila sa 15 vatrogasaca, koji uz pomoć radnih mašina komunalnih službi gase požar i zatrpavaju površine koje gore.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a čine sve kako bi se požar na deponiji što pre lokalizovao, navodi MUP.

Glavaš: U toku su aktivnosti na dodatnom gašenju manjih tačaka

Situacija na deponiji u Vinči je pod kontrolom, požar je jutros lokalizovan i nema opasnosti da će se širiti, a glavni deo oblaka koji je doneo dim i do centra grada i Novog Beograda se razilazi, rekao je danas gradski sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš.

On je objasnio da su u toku aktivnosti na dodatnom gašenju manjih tačaka koje se sporadično pojavljuju što će trajati i narednih dana i naglasio da nema opasnosti da se požar proširi.

Glavaš je izneo procenu da će to biti još nekoliko dana zajedničkog rada teške mehanizacije kojom se prevrću slojevi otpada čija je debljina i po nekoliko metara kako bi se otkrio žar i vatrogasaca koji to gase.

Kako je rekao, situacija sa zagađenjem vazduha je značajno bolja nego jutros kada je Zavod za javno zdravlje na pojedinim mestima izmerio i vrednosti čestica u vazduhu od 100, dok su već sada ispod 50.

Rekao je da te vrednosti i dalje padaju, te da su ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje na terenu uz samu deponiju i da će uskoro biti objavljeni poslednji rezultati merenja zagađenja vazduha.

U slučaju da građani pojedinih delova Beograda osećaju povećano zagađenje vazduha, poručio je da ostaje preporuka da se zatvore prozori.

Dr Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje istakao je da je zagađenje vazduha bilo kratkotrajno i da koncentracije nisu bile visoke.

- Koncentracija suspendovanih čestica je u padu, oblak se razblažuje a zagađenje je bilo kratkotrajno i koncentracije nisu bile posebno visoke. Koncentracija od 180 mikrograma bila je na nivou zagađenijeg zimskog dana i

nije došlo do duge ekspozicije, odnosno izloženosti. Vetar koji je doneo oblak i dalje duva a požar je lokalizovan jer nema više izvora. Kada se oseti dim poželjno je zatvoriti prozore i smanjiti aktivnosti na otvorenom prostoru. Stanje vazduha može se pratiti i na našem sajtu beoeko.com, gde će građani pronaći i sve trenutne preporuke - istakao je dr Andrej Šoštarić.

Video: Radojičić: Požar je pod kontrolom,pravićemo preseke tokom noći

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    8. avgust 2021 | 18:08

    Po ovakvim vrućinama, i ne čudi da se javljaju požari. Bitno je da je sve pod kontrolom i da nema opasnosti od širenja požara.

  • Baki

    8. avgust 2021 | 14:56

    A i onaj ko rikne zbog zagađenja,staviće ga pod Kovid...i svi zadovoljni...

  • 534

    8. avgust 2021 | 17:44

    Ko oseća miris dima nema koronu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA