Popović: Pad plasmana Univerziteta u Beogradu bio neminovan, rešenje sistemski pristup

Pad plasmana ne treba doživljavati alarmantnim, ali on jeste pokazatelj trenda koji se čini neumitnim ako se nešto ne promeni, smatra rektorka Univerziteta u Beograd

  • 4
Ivanka Popović, rektorka, fakulteti, nastava Ivanka Popović / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Svake godine kada se objavi Šangajska lista univerziteta, dajemo analizu šta se dešava i ja godinama nagoveštavam da opadanje plasmana Univerziteta u Beogradu neminovno dolazi, kaže rektorka ovog univerziteta Ivanka Popović uz konstataciju da bolji plasman ne mogu da obezbede samo nadareni pojedinci nego je potrebno da ceo visokoškolski naučni sistem funkcioniše na odgovarajući način.

Rektorka za Tanjug ocenjuje da pad plasmana ne treba doživljavati alarmantnim, ali da on jeste pokazatelj trenda koji se čini neumitnim ako se nešto ne promeni.

Navodi i da se iz objavljenih podataka, koji pokazuju da Univerzitet u Beogradu sada jeste na širokoj poziciji od 501 do 600, ne vidi da je on po bodovnom stanju blizu 500. mesta.

- To nije vidljivo, a možda i nije toliko ni bitno, jer to su minimalne razlike između univerziteta. Ono što želim da kažem i što govorim svake godine, jeste da naši naučnici postižu izvanredne rezultate imajući u vidu kakvo je finansiranje nauke u Srbiji - ističe Ivanka Popović.

Prema njenim rečima, samo sistematski i dugogodišnji pristup može da obezbedi stabilan plasman na Šangajskoj listi i eventualno pomeranje naviše.

- To je u svakoj zemlji nacionalni projekat gde se kroz sistematsko ulaganje u materijalne uslove, u finansiranje istraživača, obezbeđivanje naučnog podmlatka ostvaruju odgovarajući rezultati a naročito kada su u pitanju male zemlje - objašnjava rektorka Popović.

Naglašava da nijedan čovek ne može sam da razreši i popravi sadašnje stanje, jer to kako će funkcionisati nauka u celoj Srbiji jeste pitanje sistema.

Ocenjuje da bolji plasman ne mogu da obezbede samo nadareni pojedinci nego je potrebno da ceo visokoškolski naučni sistem funkcioniše na odgovarajući način.

- Rezultati onda ne bi mogli da izostanu i verujem da bi tada mogli da budemo na dobrom putu. Naravno da je od trenutka kada se implementiraju promene, a neke stvari u Srbiji jesu počele da se dešavaju, potrebno da prođe najmanje dve godine da se taj rezultat vidi u plasmanu na rang listi - navodi za Tanjug Ivanka Popović.

"Fantastičan ljudski potencijal"

Ističe da se ne bi trebalo posebno opterećivati najnovijim plasmanom Univerziteta u Beogradu, ali da bi svakako trebalo da se radi mnogo više nego do sada i u boljoj koordinaciji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

To, ističe, posebno važi za implementaciju Zakona o nauci i istraživanju, strategiji vezanoj za razvoj nauke i za Zakon o Fondu za nauku.

- Ako se to sve uveže i koordiniše i da nema uravnilovki nego nagrađivanja najboljih i prepoznavanja onih koji su najkvalitetniji, uspeh ne može da izostane, jer mi imamo fantastičan ljudski potencijal u Srbiji - naglašava ona.

Ne spori da se u nauku ulaže, kao što je po objavljivanju najnovije Šangajske liste univerziteta i saopšteno iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali ukazuje da se postavlja pitanje šta će se vrednovati, čemu će se pridati najveći značaj i na koji način će se to odraziti.

- Nije važno samo objaviti naučne radove. To treba da budu radovi koji imaju određeni efekat u svetskoj naučnoj zajednici. Da bi išli napred ne možemo da radimo isto kao što radimo svake godine, moramo svake godine da radimo sve više i više jer utakmica je vrlo rigorozna - kaže Popović.

Ističe da je velika čast biti u vrhu Šangajske liste, kojom se između sebe vrednuju univerziteti i to oni istraživački.

- Svaki plasman u top 1000, gde je sada i naš Univerzitet u Novom Sadu je velika stvar za svaki univerzitet i podsticaj da se uvek bude sve bolji i bolji - zaključuje rektorka Ivanka Popović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Todor

    18. avgust 2021 | 16:24

    Tebe treba smeniti, a studente koje si podržavala postaviti da vode univerzitet i srozaju ga do kraja.

  • Mihailović

    18. avgust 2021 | 17:51

    O čemu priča,donosili političke odluke na univerzitetu,koliko je bilo finansiranja nauke pre 10 godina,gotovo ništa, treba mnogo toga poboljšati, da se više bave naučnim radom kako rade najbolji univerziteti na svetu, trebamo se menjati u tom pravcu,više se baviti naukom i uslovima za nauku, a kada vidim mnoge profesore koji se više bave politikom,čak i umešani u kriminal, onda nije ni čudno kakvi su univerziteti...

  • Ljubiša

    18. avgust 2021 | 19:25

    Da se nisi mešala u politiku, nego radila svoj posao, drugačije bi bilo... Ovako si upropastila BU za sendvič i nešto siće... 🥪💵

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA