≫ 

Počast za velikane: Beograd od sutra ima skver Milene i Gage a evo ko će još dobiti ulicu i spomenik

Ulicu će, na inicijativu Aleksandra Vučića, dobiti jedini preživeli u ustaškom masakru u crkvi u Glini 1941. godine

  • 4
Sednica Skupštine grada Beograda Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Beograda ulicu će dobiti Ljuban Jednak, jedini preživeli u ustaškom masakru u crkvi u Glini 1941. godine, Milena Dravić i Dragan Nikolić dobiće skver Milene i Gage, park će dobiti Mika Oklop, a spomenike Mihailo Pupin i Dušan Radović, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je rekao da su inicijativu da Ljuban Jednak dobije ulicu podneli Aleksandar Vučić u svojstvu građanina i građani Busija, preneo je Gradski sekretarijat za informisanje.

- Od sutra dosadašnja Imotska ulica u Gradskoj opštini Voždovac preimenuje se u Ulicu Ljubana Jednaka, Srbina koji je jedini preživeo u jednom od najsvirepijih i najmonstruoznijih pokolja srpskog naroda na teritoriji nacističke NDH u Drugom svetskom ratu, koje su ustaške vlasti izvršile u noći između 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine u glinskoj crkvi Presvete Bogorodice, ubivši tom prilikom oko 1.700 ljudi - rekao je Vesić.

Istakao da će se pred odbornicima naći i predlog odluke da se javnoj površini na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja dodeli naziv Skver „Milene i Gage“, po glumcima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću i podsetio da je taj predlog on lično predložio kao građanin. Dodao je da će na njegov predlog park u Bulevaru kralja Aleksandra br. 84 na uglu sa ulicom kneginje Zorke dobiti naziv Park Mile Oklopa.

- Spomenik na Topličinom vencu dobija Dušan Radović. Inicijativu za podizanje spomenika podneo je Inicijalni odbor, koji čine akademik Matija Bećković, prof. dr Milivoj Nenin, pesnik Ljubivoje Ršumović, reditelj Miloš Radović i prof. dr Zorica Hadžić, i ona će sutra biti prihvaćena - rekao je Vesić.

Dodao je da će Mihajlu Pupinu, naučniku i pronalazaču, biti podignut spomenik ispred zgrade Tehničkog fakulteta u Beogradu.

- Poziciju spomenika predložio je Elektrotehnički fakultet imajući u vidu da se nalazi ispred objekta Tehničkog fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra 73 u Beogradu, koja se nalazi u okviru kulturnog dobra i koja predstavlja prvi namenski zidan objekat za smeštaj tehničkih fakulteta - objasnio je Vesić.

On je rekao da će Beograd nastaviti da neguje kulturu sećanja na sve važne događaje iz naše istorije kao i pojedince koji su dali doprinos razvoju kulture i društva našeg grada.

- Beograd se više ne stidi svoje istorije već je sa ponosom neguje i čuva - poručio je Vesić.

Video: Verica Lula Dravić: Dragan je ostao dobar duh Beograda, a njihova ljubav je bila lepršava i slatka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daj bre...

    29. avgust 2021 | 12:07

    Skver?De nesta trg?

  • Kondor

    29. avgust 2021 | 14:06

    Biće Beograd pun ulica i trgova sa imenima tzv zaslužnih građana, a oni su bili samo glumci, pevači i još neki koji su svoje profesije dobro unovčili, lepo živeli, a dela su im prolazna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA