≫ 

Kombinovana nastava na fakultetima: Sve je veći broj obolelih studenata, većina nevakcinisana

Svaki fakultet će odrediti udeo uživo i onlajn nastave prema svojim specifičnostima

  • 2
Amfiteatar, studenti, fakultet, Francuska, studenti Foto: Tanjug/AP

Nastava na fakultetima Univerziteta u Beogradu u predstojećoj školskoj godini izvodiće se po kombinovanom modelu nastave, odlučeno je na današnjoj sednici Senata Univerziteta.

Rektorka Ivanka Popović je rekla da će se nastava izvoditi u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama Kriznog štaba i da će se prilagođavati specifičnostima svakog fakulteta, prenosi Tanjug.

- Svaki fakultet će odrediti udeo uživo i onlajn nastave prema svojim specifičnostima - rekla je Popović.

Navela je da od Ministarstva prosvete nije stigla nikakva preporuka i instrukcija za nastavu u visokom obrazovanju i naglasila da je odluka Senata neophodan okvir da bi fakulteti mogli da rade budući da se, kako je rekla, epidemiološka situacija menja iz dana u dan.

- Ove godine je, ipak, malo drugačije jer je deo zaposlenih i studenata vakcinisan, ali situacija se usložnjava zbog novih sojeva. Dnevno ćemo pratiti situaciju i dogovarati se - rekla je rektorka.

Predstavnici Studentskog parlamenta podržali ideju da se nastava odvija po kombinovanom modelu, ali su apelovali da što više predavanja i vežbi bude uživo što je, kako su naveli, potreba studenata.

I u prošloj školskoj godini studenti fakulteta Univerziteta u Beogradu pratili su nastavu po kombinovanom modelu.

Raste broj zaraženih studenata

Prema podacima Studentske poliklinike u Beogradu u poslednje dve nedelje povećava se broj studenata zaraženih virusom korona, a tri četvrtine inficiranih nisu vakcinisani, rekla je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Kako je rekla, od 23. do 29. avgusta registrovano je 47 obolelih od kovida-19, a od 30. avgusta do 5. septembra 69 inficiranih studenata.

Od 1. septembra prošle do 5. septembra ove godine u Studentskoj poliklinici registrovano ukupno 2.640 zaraženih studenata.

- Dolazi do ozbiljnog porasta inficiranih, a prema podacima koje smo dobili tri četvrtine zaraženih studenata nisu vakcinisani - rekla je Popović na današnjoj sednici Senata Univerziteta.

Dodala je da je većina vakcinisanih studenata primila Sinofarm vakcinu, dok je jedna trećina primila ostale vakcine dostupne u Srbiji.

Popović je kazala da je u Studentskom centru Beograd trenutno smešteno 6.000 studenata, a da je njih 14 zaraženo virusom korona.

Navela je da Studentska poliklinika u saradnji sa drugim organizacijama počinje intenzivnu kampanju promocije vakcinacije među studentima i prenela apel te ustanove dekanima fakulteta da ih podrže i omoguće studentima, posebno brucošima, da pogledaju promotivni video materijal o značaju imunizacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Discovery

    8. septembar 2021 | 16:37

    "Sve veći broj zaraženih studenata, većina nevakcinisana", a u bolnicama sve veći broj pacijenata, većina vakcinisana.

  • Pravnica

    8. septembar 2021 | 18:07

    Sram vas bilo, fakulteti koji nisu obavezni i pri tom ih pohadjaju punoletne osobe kojima je vakcina bila dostupna idu na kombinovanu nastavu, a osnovne skole i mala deca sve normalno...SRAMOTA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA