≫ 

Gde je nestao hit iz beogradskih pekara? Burek s eurokremom i plazmom "pojela" korona

Sve je počelo u jednoj pekari u Carice Milice, da bi se protom ovaj trend praćen morem lajkova proširio i na druge pekare

  • 11
Burek s eurokremom Printskrin: Telegraf

Nije bilo društvene mreže na kojoj se 2016. godine nije pojavio fotografisan natpis "burek sa eurokremom i plazmom". Onako, stilizovanom ćirilicom, ukazivao je na pravi tradicionalni proizvod u kombinaciji sa omiljenim slatkišima.

Sve je počelo u jednoj pekari u Carice Milice, da bi se protom ovaj trend praćen morem lajkova proširio i na druge pekare.

Kao i svaka moda, posebno kada je tako slatka, i ova se lako širila. Ali, bilo je i zbunjenih - kako to burek, koji se jede s mesom ili sirom, mastan i slastan, ali uvek slan, odjednom postaje sladak. Neki su odmahivali glavom, za njih je to bila novotarija, glupost, skrnavljenje njegovog veličanstva bureka.

Ovde je bila pekara u kojoj je Ovde je bila pekara u kojoj je "patentiran" burek s eurokremom, Foto: Mateja Beljan

Gde je danas burek sa eurokremom? Svačega ima po pekarama, ali burek je ponovo samo sa sirom i mesom. Nema više ni "pica bureka" sa kačkavaljem i kečapom.

Prošla je moda, ali došla je i korona, a ona ga je dokusurila.

- Mi smo imali burek sa eurokremom i plazmom, stvarno je bio lep. Ali, otkad je počela korona ne pravimo ga. Promet nam je manji, a taj burek su najviše kupovali školarci, kojih je bilo manje. Ali, traže nam ljudi i dalje - priča nam pekarka Bilja u radnjici na okretnici kod Bogoslovije.

Ulazi jedan momčić, mlad, ali kršan. Kupuje tek neke kiflice. A burek s eurokremom, da li bi probao? Samo se nasmejao na naše pitanje - nije mu bilo jasno da li se šalimo ili...

A prodavalo se, i te kako. Kako se pisalo po novinama i po 15 tepsija dnevno prodavalo se u pekari u Carice Milice. Ali, ona više ne radi... Kako kažu komšije, već duže je zatvorena, a već se smenjuju zakupci. Doskora je bila neka kuhinja, sad se ponovo renovira.

Nije li ih urekla neka sarajevska kletva - da je burek samo sa mesom, a ostalo je pita. Pita ili burek, svejedno je, a kad može sa kremom, može i sa jabukama.

- Mi smo imali zaista svašta u ponudi. Neki nisu smeli da probaju, a ja im kažem - "Pa to vam je slično kao s jabukom". Posle su tražili još - priča nam Bilja iz gorespomenute pekare sa Omladinskog stadiona.

Umesto bureka ponudila nam je "utešnu" zamenu, ali i te kako slasnu. To je "jafa". U ovom zanimljivom kroasanu nema keksa, ali ima pomorandže. Tačnije, reč je o kružnom pecivu od lisnatog testa, prekrivenim čokoladom, a unutra ispunjenim nadevom od pomorandže - nalik na džem sa seckanim komadićima ovog voća.

Jafa kolac Foto: Mateja Beljan

Vratiće se studenti i đaci, pekare će opet biti pune, a onda će se zasigurno, bar u ovoj kod Bogoslovije vratiti i slatki burek. Možda će ta poslastica doživeti veliki "kambek".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pekar

    19. septembar 2021 | 09:07

    Ma kakav burek sa kremom, Baba visnjine kiflice na vracaru Sa nutelom ljudiiii.

  • Gegule

    19. septembar 2021 | 09:57

    Samo je burek sa mesom sve ostalo su pite.

  • Zoran

    19. septembar 2021 | 11:08

    Ovo je uzas! Ko ovo moze da jede, moze i pomije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA