≫ 

Kraj sezone suzbijanja komaraca, počinje "obračun" sa krpeljima: Nikad više napada na radnike čistoće

Suzbijanje komaraca će se preventivno vršiti na celoj teritoriji Grada

  • 4

Sezona zaprašivanja komaraca zvanično je završena, a uskoro počinje i suzbijanje krpelja, potvrdili su za Telegraf.rs iz JKP "Gradska čistoća".

Kako objašnjava Milica Rajković ispred ovog preduzeća, sezona je okončana uspešno, a monitoring je pokazao da je broj odraslih jedinki komaraca značajno opao.

- Akicija suzbijanja odraslih jedinki komaraca je završena, više ne radimo njihovo suzbijanje zbog trenutnih temperatura i zato što je naš monitoring pokazao da je brojnost komaraca veoma niska - objasnila je Rajković.

Ipak, kako kaže, tu posao radnika JKP "Gradska čistoća" nije završen. Na red dolazi i "obračun" sa krpeljima.

- Iako naš monitoring pokazuje da brojnost nije prevelika, mi ćemo svakako uraditi suzbijanje krpelja na teritoriji Grada Beograda. U zavisnosti od brojnosti na terenu, to će biti jedna akcija ili više njih, što naravno zavisi i od vremenskih uslova.

Rajković napominje da je tokom ove godine, prilikom akcije suzbijanja komaraca, zabeležen najveći broj napada na radnike preduzeća.

- I ranije je bilo napada na naše ekipe, ali znatno manje. Ove godine je to bilo jako učestalo. Gotovo svaki put kad izađu na teren, bilo je napada, ne samo verbalnih, nego i fizičkih, što na vozila što na naše ljude. Naše ekipe su bile veoma uzrujane, nekad čak nisu mogli da posao obave do kraja, pa samo morali da dorađujemo terene. Ipak, izborili smo se sa svim tim, pa je sezona uspešno završena.

Ona objašnjava da je razlog tome što su neki od sugrađana verovali da ih radnici "zaprašuju virusom".

- Sugrađani su mislili da mi njih, kako kažu, "trujemo koronom" ili da njih i njihove ljubimce zaprašujemo nekim "nedozvoljenim sredstvima", iako su sredstva koja koristimo odobrena od strane ministarstva i upisana u privremenu listu biocidnih proizvoda i ne deluju na ljude i životinje. Opasna su samo po insekte - kaže Rajković.

Na kraju, dodaje da više nema opasnosti ni od virusa Zapadnog Nila.

- Za taj virus je potrebna visoka temperatura, a vrednosti padaju, tako da nema opasnosti da će se pojaviti u skorije vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rucni rad

    22. septembar 2021 | 19:34

    Nisam znao da su komarci i krpelji aktivni sad kad je temp 10C° 15C° 🤣 ili su zakasnili par meseci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA