≫ 

Dirljiv susret Vučića sa razrednom u Zemunskoj gimnaziji: Uručio joj cveće

Država Srbiju je uložila nešto više od 4,5 miliona evra u rekonstrukciju Zemunske gimnazije * Gimnazija u Zemunu je jedna od dve najstarije u Beogradu

  • 7
ZEMUN GIMNAZIJA VUCIC Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas, povodom dana škole, Zemunsku gimnaziju, osnovanu 1858. godine, a koja je posle obimne rekonstrukcije postala jedna od najmodernijih škola u Srbiji i regionu.

U Zemunskoj gimnaziji, jednoj od dve najstarije u Beogradu, koju je pohađao i predsednik Vučić, do sada je maturiralo 40.000 đaka.

Vučića su ispred škole dočekali njegova nekadašnja razredna, profesorka ruskog jezika Irina Galkina, kojoj je predsednik doneo buket cveća, ministar prosvete Branko Ružić, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, sekretar za obrazovanje Slavko Gak...

- Ovo zaista izgleda fenomenalno - rekao je Vučić, koji se u razgovoru sa domaćinima prisetio svojih školskih dana, tadašnjeg izgleda škole u kojoj je proveo četiri godine, a direktor škole mu je uručio monografiju.

- Država Srbiju je uložila nešto više od 4,5 miliona evra u rekonstrukciju Zemunske gimnazije koja je iznedrila ljude koji su zadužili našu zemlju: Savu Šumanovića, Rajka Tošića... Mnogo sam srećan što mogu da učinim nešto za ovu školu i što sam video mnogo divnih mladih profesora ovde. Hvala vam što ste obavestili moju razrednu da bude sa nama. Mi smo poslednjih nekoliko godina uložili 200 miliona u obnovu škola i srećan sam što smo to mogli da uradimo.

- Želim da se deca koja dolaze u ovu školu, osećaju kao kod svoje kuće. A profesorima hvala što se bore za njihovu budućnost. Mnogo sam srećan što sam proveo jutro u svojoj školi. Mislim da je ova zgrada sada možda jedna od najlepših u Beogradu. Dekorativno osvetljenje moramo da radimo svuda, fasada je fantastično urađena. Želim vam da mnogo dobre dece izvedete na pravi put. Da živi Zemunska gimnazija još 163 godine, pa da onda vidimo za dalje - rekao je Vučić.

Direktor gimnazije: Biblioteka u podrumu, kao i stomatolog

Prema rečima direktora Gimnazije Miloša Bjelanovića, od aprila prošle godine do početka ove školske godine obavljena je ozbiljna rekonstrukcija zgrade koja postoji 140 godina, a zahvaljujući obimnim radovima danas škola ima 6.500 kvadrata opremljenih u skladu sa 21. vekom.

Bjelanović je za Tanjug precizirao da gimnazija ima 1.300 učenika u 48 odeljenja na četiri smera. Svim učenicima i profesorima na raspolaganju je najsavremenija oprema za nastavu.

- Zadržane su table kao osnovno sredstvo za nastavu, uz njih su u svaku učionicu dodati multifunkcionalni projektori, svaki učenički prostor imaće pametne table koje profesorima omogćavaju da na najbolji i najsavremeniji način iskoriste materijal sa interneta i tako poboljšaju kvalitet nastave i ishode koji će učenici pokazati na kraju školske godine - naveo je Bjelanović.

U katastrofalnim podrumskim prostorijama, koje su sada uređene u skladu sa vrhunskim standardima, Gimnazija je dobila 1.000 kvadrata u kojima je biblioteka koja ima 35.000 naslova, kao i stomatološka ordinacija, radionice...

Prva škola koja sarađuje sa Hilandarom

Direktor je najavio i da će Gimnazija biti i prva škola u Srbiji koja potpisuje protkol o saradnji sa manastirom Hilandar.

- U Gimnaziji će biti Hilandarski kutak, prostor za realizaciju tribina sa stalonom izložbenom postavkom sa Hilandara - rekao je on.

Bjelanović podseća da su bivši đaci ove gimnazije uspešni i širom sveta su u svim oblastima.

- Medu njima najpoznatiji su kao političar predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zatim naučnica Gordana Vunjak Novaković , najpoznatija u svetu po kojoj najbolji učenici Gimnazije dobijaju nagrade, a nadam da ćemo za godinu, dve slaviti i njenu Nobelovu nagradu... pisac David Albahari. Tu su i umetnici počevši od Save Šumanovića, pa i lični sekretar i prijatelj Nikole Tesle, Paja Radosavljević - prvi diplomirani pedagog u Srbiji koji je 1912 odbranio rad na Sorboni - rekao je on ranije za Tanjug.

Među uspešnim đacima Gimnazije je i mladi Filip Bošković sa Kembridža čiji tim razvija test koji će brže i pouzdanije od PCR testa registrovati viruse i unapredi dijagnostikovanje i lečenje kovida i drugih respiratornih infekcija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana

    17. oktobar 2021 | 11:29

    Ulaganje u obrazovanje je najvaznije

  • Мијо

    17. oktobar 2021 | 10:11

    Поносим се на све ово што ради А.Вучић у нашој земљи. Овакве инвестиције су будућност.

  • Djak ponavljac

    17. oktobar 2021 | 10:01

    Da nije predsednik nebi se ni setila koliko njih prodju kroz njen zivotni i radni vek

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA