Infektivna klinika bez slobodnog kreveta: Čim jednog pustimo, primimo drugog pacijenta

Dr Ivana Milošević je istakla je da su uglavnom u bolnici nevakcinisani bolesnici, mlađi, sredovečni muškarci, gojazni su oni koji imaju tešku kliničku sliku

  • 1
KORONA SRBIJA BILANS IVANA MILOSEVIĆ, PREDRAG KON, DARIJA KISIĆ TEPAVCEVIĆ Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije, Slobodan Miljević

U Infektivnoj klinici nema više slobodnih mesta. Svakog dana pregledaju oko 200 pacijenata, a početkom avgusta ih je pregledano 70-tak. Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije dr Ivana Milošević kaže da je u klinici 90 odsto nevakcinisanih.

Danima je najviše zaraženih u Beogradu. Gotovo svaki treći - prema poslednjem preseku.

Dr Ivana Milošević rekla je za RTS da imaju dosta bolesnika i sada je situacija da čim jednog bolesnika otpuste primaju drugoga.

- Veliki je pritisak na prijemnu ambulantu. Kolege koji tamo rade su pod kontinuiranim pritiskom već godinu i po dana. Neminovno je da se čeka na pregled- navela je Miloševićeva.

Prema njenim rečima, bolesnici čekaju do poslednjeg trenutka pa se onda jave lekaru, nije poenta koliko će da čekaju, već je poenta da dobiju pravovremenu terapiju. Apelovala je na sve zaražene da se što pre jave lekaru.

- Mesto zaražavanja je obično bilo koji vid socijalnog kontakta, proslave, izlasci, bilo koja situacija gde se nije nosila maska. Vidim u autobusu ljude koji ne nose masku i ne mogu da verujem - naglasila je doktorka.

Istakla je da su uglavnom u bolnici nevakcinisani bolesnici, mlađi, sredovečni muškarci, gojazni su oni koji imaju tešku kliničku sliku.

- Vakcinisani pacijenti, kojih je manje od 10 posto su oni koji imaju teške hronične bolesti. Prethodno zdravi i vakcinisani, ako se i zaraze uglavnom imaju kliničku sliku koja ne zahteva hospitalizaciju - kaže Miloševićeva dodajući da je više od 90 posto nevakcinisanih u Infektivnoj klinici.

Govoreći o nekovid pacijentima, kaže da hiv pozitivni bolesnici imaju kontinuirani prijem u kliniku, oni sa hroničnim hepatitisima u ovom trenutku rade kao konsultativna služba.

U toku je renoviranje Infektivne klinike, koja je osnovana 1926. godine. Miloševićeva kaže da dosta već urađeno da su sada smešteni u renoviranoj polovini, a pitanje je dana kada će da se pređe i u drugu renoviranu polovinu zgrade što će značiti da će bolesnici dobiti dostojanstvene uslove za lečenje, a lekari dostojanstvene uslove za rad.

Video: Sanacija Klinike za infektivne bolesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љуба

    18. oktobar 2021 | 17:41

    Тако и треба.. Зашто Вас плаћамо? Само Ви радите свој посао.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA