≫ 

Dr Udovičić: Kovid propusnice su iznuđena mera jer ovaj talas korone predugo traje

- Trenutno imamo 20 pacijenata na intenzivnoj nezi, to su sve teški pacijenti i svi su na respiratoru - rekao je direktor Vojnomedicinskog centra Karaburma

  • 10
VMC Karaburma, Crvena Zona, Dr Ivo Udovičić

Foto: Nikola Tomić

Kovid propusnice su iznuđena mera jer ovaj talas epidemije virusa korona predugo traje, kazao je danas direktor Vojnomedicinskog centra Karaburma dr Ivo Udovičić, izražavajući nadu da će dati rezultate.

Kako je kazao, ovaj talas traje od početka septembra i od tada stalno imamo preko 4.000, pet, pa i 8.000 novozaraženih na dnevnom nivou i procenat smrtnosti je veliki.

- Ovo predugo traje, mi smo očekivali još prošle nedelje da će epidemiološka krivulja da krene naniže, to se ne dešava, čak poslednja dva dana imamo porast broja, tako da je ova mera iznuđena - kazao je dr Udovičić za TV Prva.

Prema njegovim rečima, ako pitate zdravstvene radnike, oni će uvek reći da su za strožije mere jer znaju kako se epidemija suzbija.

- Međutim, moramo da vodimo računa i o drugim stvarima tako da se nadam da će ova iznuđena mera dati neke rezultate - rekao je.

Kada je reč o stanju u Vojnomedicinskom centru Karaburma, dr Udovičić kaže da su kapaciteti popunjeni, odnosno da i mesta koja se oslobode otpuštanjem pacijenata, maltene se istog momenta popune.

- Najveći problem su mesta u jedinici intenzivne nege. Trenutno imamo 20 pacijenata, to su sve teški pacijenti i svi su na respiratoru, na nekom od oblika mehaničke ventilacije i od tih 20 pacijenata samo je dvoje vakcinisanih i oni su u starijoj životnoj dobi sa komorbiditetima. I to je potvrda potpune efikasnosti vakcine - ukazuje dr Udovičić.

Navodi i da su zdravstveni radnici umorni, da je 70 odsto kapaciteta angažovano u kovid sistemu.

Ističe i da pacijenti koji su non kovid imaju pravo da se leče, kao i da medicinski radnici imaju pravo da leče i druge bolesti jer se, kako kaže, nisu školovali da samo rade u skafanderima i sa infektivnim bolestima.

Video: Srbija uvela kovid propusnice: Važe samo u kafanama i to posle 22 časa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • e

    21. oktobar 2021 | 12:19

    Zašto uvodite kovid propusnice kada su kako prekjuče pišu švajcarske novine u bolnicama 60 posto vakcinisanih.?????!!!!

  • Goga

    21. oktobar 2021 | 13:34

    Naravno da su iznudjena i glupa mera.

  • Danica

    21. oktobar 2021 | 18:37

    Pa naravno da ovaj talas corone predugo traje kad doticni u kriznom stabu i u vrhu drzave ne preduzimaju nista i ne reaguju nista prave se ludi a ljudi u sve vecem broju umiru...sada su se setili da uvedu covid propisnice koje vaze samo posle 22h jel tada virus krece u akciju a pre toga i u popodnevnim satima virusa nema...na svadbe,rodjendane i ostala desavanja mozes ici do 22h jel tada virusa ne postoji a posle 22h bezite kuci ako necete da se zarazite...o boze sta oni pricaju,jednostavno zabraniti velike skupove i slavlja bar dok se situacija malo ne smiri jel ovo je smesno sta ovi u vrhu drzave izjavljuju. Bruka i sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA