≫ 

Počelo kažnjavanje u kafićima ako niste ispunili jedan od 5 uslova

Tokom vikenda komunalna milicija i inspektori kontrolisali su poštovanje mera u lokalima posle 22 sata

  • 74
Početak kontrole kontrola kovid propusnice

Foto: Telegraf

Pošto je za vikend "uvežbavano" kontrolisanje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima, večeras u 22 sata počelo je i strože kontrolisanje odnosno naplaćivanje novčanih kazni. Prethodne dve večeri gostima lokala je tolerisano ako sa sobom imaju potvrde na papiru da su, recimo, vaksinisani, ali im se od večeras takve potvrde neće priznavati.

Kontrola kovid digitalnih sertifikata u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa počela je u subotu, 23. oktobra 2021. godine, dok će novčano kažnjavanje pravnih lica i građana početi od večeras.

Kovid sertifikati su ustvari digitalni zeleni sertifikati koje svaki građanin dobije kada se ili vakciniše protiv korona virusa ili kada dobije rezultate kovid testa. Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti preko eUprave na imejl adresu, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

Ono što će vam omogućiti ulazak u ugostiteljski objekat nakon 22 časa u narednom periodu jeste da digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od sledećeg: dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom, pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima. Digitalni zeleni sertifikat – kovid sertifikat možete imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

Sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno se mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i proveru antitela.

Cilj uvođenja kovid sertifikata je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana.

U Republici Srbiji dostupne su četiri vrste vakcina – kineska vakcina Sinofarm, ruska vakcina Sputnjik V, kao i vakcine proizvođača Fajzer i AstraZeneka. Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda.

Pogledajte video sa kratkim uputstvom kako da izvadite kovid propusnicu:

Evo kolike će biti kazne za pravna i fizička lica:

300.000 dinara kazna za pravno lice,

150.000 dinara biće kažnjen preduzetnik,

50.000 dinara biće kažnjeno odgovorno lice u pravnom licu,

30.000 biće kažnjavani "kovid redari", odnosno odgovorna lica za sprovođenje mera,

5.000 biće kažnjeno fizičko lice koje prekrši mere

Tokom proteklog vikenda ekipa Telegrafa bila je u patroli sa komunalnom milicijom:

Video: Prvi izlazak sa kovid propusnicama: Telegraf u patroli sa komunalnom milicijom

Video: Prvi snimci kontrole kovid propusnica: Tri atraktivne drugarice dobile upozorenje

Video: Gosti u kafić dolazili sa potvrdom o vakcinaciji, a od ponedeljka to neće moći

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    25. oktobar 2021 | 23:13

    Aman pustite nas da živimo i uživamo majka mu stara

  • Brundova osveta

    25. oktobar 2021 | 22:57

    Kljuc u bravu u 22 sata.Mudro i za pohvalu jer nisu naseli.Nece ljudi da ucestvuju u ovoj lakrdiji.Narocito u malim sredinama gde se svi znaju medjusobno.Trebaju zbog nekog ausvajsa da se svadjaju sa ljudima koje poznaju citav zivot?Da unose zlu krv?Nije vredno toga.

  • Nesa

    25. oktobar 2021 | 23:05

    Ne pocinje kaznjavanje, dogovili se ugostitelji u 10 da zatvore lokale. Nisu oni slepci, da diskriminisu i odvajaju ljude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA